Plante naturiste, Tratamente naturiste

GHIZDEIUL tratează anxietatea, depresia, insomnia, afecțiunile cardiovasculare

Ghizdeiul (Lotus corniculatus) este o rudă foarte apropiată a faimosului lotus care crește în India.

Floarea de ghizdei este un leac aparte în terapia populară românească, fiind folosită cu precădere în tratamentul bolilor sufletului.

Prezentare

Ghizdeiul este o plantă cu tulpini ierboase și flori delicate, de culoare galbenă, extrem de des întâlnită pe pajiștile din zonele de deal și de munte.

Se culege în iulie și se pune la uscat în strat foarte subțire. Pe măsură ce se usucă, floarea de ghizdei va deveni din galben-aurie, verde, datorită transformărilor pe care le au substanțele din compoziția sa.

Substanțe active importante

Pectină, acid cianhidric, alcaloizi, cumarină.

Efecte

Preparatele terapeutice pe bază de  ghizdei au efecte antispastice, sedative, imunostimulatoare.

S-au constatat contribuții pozitive ale plantei în combaterea angoaselor, isteriilor, excitației cerebrale, stărilor de stres, insomniilor, agitației nervoase, stărilor depresive, precum și în unele afecțiuni cardiovasculare sau în afecțiuni pe fond nervos ale sistemului digestiv.

Calmant psihic blând

Ghizdeiul are două calități terapeutice extrem de prețioase:

  • acționează ca un calmant psihic blând;
  • reglează activitatea și ritmul cardiac.

De altfel, este probabil cel mai eficient remediu de la noi, în tratarea nevrozelor cardiace.

Planta are efecte calmante asupra sistemului nervos central, reduce excitabilitatea psihică, elimină spasmele. Este eficientă în tratarea anxietății și a depresiei anxioase, a insomniei, a atacurilor de panică.

Tinctura de ghizdei

Tinctura de ghizdei este un preparat foarte apreciat. Ajută mai ales în cazuri de insomnie, tahicardie, depresie și stări de anxietate.

Preparare

Se pun într-un borcan 15 linguri de pulbere de tulpini înflorite de ghizdei, peste care se toarnă 2 pahare (400 ml.) de alcool alimentar de 50 de grade.

Se închide borcanul ermetic, iar conținutul se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se filtrează.Tinctura rezultată va fi pusă în sticluțe mici, închise la culoare.

 Administrare

 Se ia câte 1 linguriță de tinctură de ghizdei de 4 ori pe zi, diluată în puțină apă, în cure de 2-3 luni.

Pulberea de ghizdei

Este eficientă în tratarea anxietății și a depresiei anxioase, a insomniei, a atacurilor de panică.

Din florile uscate se prepară, cu ajutorul râşniței electrice, o pulbere fină, din care se administrează câte 1 gram de 4 ori pe zi, de fiecare dată la aceleași ore. Cele mai bune momente de administrare sunt la orele 8, 12, 18 și 22.

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>