GERMENII de LUCERNĂ și beneficiile lor pentru sănătate

Includerea germenilor în alimentație este o modalitate simplă de îmbunătățire a dietei.

Germenii de lucernă (care sunt, de fapt, semințe încolțite de lucernă) conțin o cantitate sporită de enzime, proteine, vitamine și minerale.

Conțin 4 ori mai multă vitamina C decât  citricele și un conținut ridicat de vitamina U, vestită pentru capacitatea de vindecare a ulcerului.

Din compoziția lor nu lipsesc minerale precum magneziu și calciu, fier, potasiu. Datorită cantității însemnate de enzime, germenii de lucernă intră în categoria superalimentelor.

Cum se consumă germenii de lucernă

Acest tip de germeni sunt de găsit în multe supermarketuri și magazine naturiste.

Consumați cruzi, în general, ca ingredient al unei salate de crudităti sau ca adaos în diversele sucuri de legume preparate în casă, germenii de lucernă aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Se pot consuma în supe, sandvișuri, chiar și deserturi raw-vegane sau smoothie-uri. Doza zilnică recomandată este de 0,7 g – 3 g pe zi.

Au efect alcalinizant în corp

Germenii de lucernă au efect alcalinizant în corp, despre care se știe că protejează împotriva bolilor, inclusiv de cancer (deoarece multe tumori sunt acide).

Fortifică sistemul imunitar

Germenii de lucernă pot suplimenta necesarul de vitamina C al organismului, vitamină care contribuie la  fortificarea sistemului imunitar.

Reduc moderat glicemia și curăță pancreasul

Datorită abilității lor de a reduce nivelul de zahăr din sânge, germenii de lucernă pot fi folosiți c adjuvanți la persoanele care au diabet de tip II – zaharat – pe lângă tratamentul prescris de medicul curant.

Reduc colesterolul din sânge

Considerați antihiperlipidemici, germenii de lucernă scad cu succes nivelul de lipide din sânge, reducând, implicit, riscul cardiovascular.

Sprijină sănătatea dinților și a oaselor

Germenii de lucernă, prin mineralele pe care le conțin, sprijină sănătatea dinților și a oaselor la adult.

Reduc simptomele specifice menopauzei 

Prin conținutul ridicat de vitamina K și fitoestrogeni, germenii de lucernă pot ameliora simptomele specifice menopauzei, reglând nivelul de estrogen din organism.

Previn osteoporoza

Bogați în vitamina K (fortifică oasele), germenii de lucernă, consumați cu regularitate, pot reduce considerabil riscul de osteoporoză.

Precauții, contraindicații

Nu se recomandă consumul germenilor de lucernă de către copii, vârstnici, pacienții bolnavi de lupus sau de alte afecțiuni autoimune.

Pacienții care urmează tratament anticoagulant, precum cel pe bază de warfarină sau corticosteroide,nu vor consuma germeni de lucernă.

Germenii de lucernă nu se administrează în perioada gravidității, ci după naștere.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>