Plante naturiste, Tratamente naturiste

GENŢIANA tratează şi previne afecţiunile BILIARE – cum se ia corect, pentru efecte maxime

Genţiana (Gentiana cruciata) este folosită, de mai bine de două mii de ani, ca tonic amar, ca anti-toxic şi stimulent al funcţiilor ficatului.

Ficatul, cea mai mare glandă exocrină a organismului secretă bilă, produsul său de excreţie. Aceasta conţine bilirubină, săruri biliare şi colesterol, precum şi unii produşi de catabolism pe care ficatul îi înlătură din organism.

Ea se secretă doar în perioadele digestive. În rest, se  depozitează în colecist sau în vezicula biliară, de unde este expulzată la următorul prânz.

Însă o bilă leneşă înseamnă o veziculă biliară hipotonă, incapabilă să expulzeze în intestin întregul sau conţinut. Un conţinut bogat în colesterol al bilei duce la o altă patologie: calculii biliari.

Genţiana tratează şi previne afecţiunile biliare

Genţiana îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, ajută vezica biliară, are calităţi laxative, antimicrobiene, hepatice, imunostimulatoare, antibiotice şi antiinflamatoare.

În urma unui studiu clinic s-a constatat că administrarea de tinctură de genţiană determină o mai promptă şi mai completă evacuare a bilei.

Tinctura de gentiana determina o mai prompta si mai completa evacuare a bilei

Tinctură de genţiană (extract hidroalcoolic) – mod de preparare

Se pun într-un borcan 20 de linguri de pulbere de rădăcină de genţiană, peste care se toarnă (se acoperă) alcool alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu.

După ce întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat timp de 12 zile, după care se strecoară.

Extractul (tinctura) obţinut se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. Termenul de valabilitate este de maximum 2 ani.

Tinctură de genţiană – mod de administrare

Crize biliare, dischinezie biliară, prevenirea litiazei biliare

  • Se administrează câte 1 linguriţă de tinctură de genţiană diluată într-un sfert de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi.

Cele mai bune momente pentru administrarea tincturii sunt dimineaţa, imediat după trezire, şi cu un sfert de oră înaintea meselor principale.

– Pentru persoanele la care problemele biliare apar sporadic, tratamentul cu genţiană se face vreme de 3 săptămâni.

– Pentru bolnavii biliari cronici se ţin cure de 2 luni cu genţiană, urmate de alte 2 luni de pauză, timp în care se administrează alte plante coleretice (cicoare, rostopască, coada-şoricelului).

Precauţii şi contraindicaţii

Persoanele cu sensibilitate excesivă la gustul amar vor începe tratamentul cu doze reduse, întrerupând administrarea dacă apar senzaţii puternice de greaţă, disconfort abdominal, dureri de cap, etc.

În caz de ulcer gastroduodenal, de gastrită hiper-acidă sau diaree, tratamentul cu genţiană este contraindicat în faza acută a bolii. Femeile însărcinate sau care alăptează nu vor lua genţiană.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>