Plante naturiste, Tratamente naturiste

GENȚIANA face bine FICATUL: stimulează funcția și ajută la regenerarea celulei hepatice

Gențiana (Gentiana cruciata) este folosită de mai bine de 2000 de ani pentru stimularea funcției hepatice.

Gențiana este folosită în toată Europa ca tonic amar, ca anti-toxic și stimulent al funcțiilor ficatului.

De altfel, în medicina populară românească, aceasta ocupă un loc de cinste, vindecătorii populari din nordul țării denumind-o ‘’căpitanul buruienilor de leac’’.

Gențiana este folosită ca tonic digestiv și al întregului organism, precum și ca remediu împotriva diferitelor otrăviri.

Rădăcina de gențiană – recoltare

Gențiana are tulpini lungi, de până la jumătate de metru, și arcuite, și flori superbe-albastru-mov.

Rădăcinile sunt lungi ca niște fire și foarte amare, motiv pentru care planta mai este numită la noi și ‘’fierea-pământului’’.

  • Rădăcina de gențiană se recoltează în noiembrie, prin dezgropare. Se spală rapid în curent de apă rece, se despică în două sau în patru (dacă este posibil) și se usucă în strat subțire, în locuri lipsite de umiditate și bine aerisite.

Când rădăcinile capătă o consistență lemnoasă și devin casante, rupându-se cu un pocnet sec, procesul uscării s-a încheiat. Se păstrează în săculeți de hârtie, în locuri curate și lipsite de umiditate.

Gentiana stimuleaza functiile ficatului

Remediu în boli de ficat

Rădăcina de gențiană are efecte tonice hepatice. Mai exact, stimulează funcția și ajută la regenerarea celulei hepatice, inhibă dezvoltarea virusurilor care afectează ficatul (virusului hepatitei de tip A).

Specialiștii o recomandă cu succes împotriva hepatitei cronice și acute, contra sechelelor post-hepatice.

Cura cu pulbere de gențiană

Pulberea se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a rădăcinii uscate de gențiană.

  • Se ia o jumătate de linguriță de pulbere (pulberea se ține sub limbă, după care se înghite cu puțină apă), de 3-4 ori pe zi, în cure de 6-12 săptămâni.

Precauții, contraindicații

Tratamentul cu gențiană se va începe cu doze reduse (a cincea parte din doza normală) în cazul persoanele cu sensibilitate excesivă la gustul amar – dacă apar senzații puternice de greață, disconfort abdominal, dureri de cap, etc, tratamentul se întrerupe.

În caz de ulcer gastroduodenal, de gastrită hiper-acidă ori diaree, tratamentul cu gențiană este contraindicat în faza acută a bolii.

Gențiana este contraindicată în sarcină, alăptare (deoarece are efecte adverse demonstrate).

 

loading...
Loading...