GENȚIANA crește REZISTENȚA la EFORT FIZIC

Gențiana (Gentiana cruciata) este folosită în toată Europa, de mai bine de 2.000 de ani, ca tonic amar, ca anti-toxic și stimulent al funcțiilor ficatului.

Gențiana are tulpinile lungi, de până la jumătate de metru, și arcuite, flori albastru-mov.

Rădăcinile sunt lungi ca niște fire și extrem de amare, motiv pentru care planta mai este numită și ‘’fierea-pământului’’.

Recoltare 

Se culege de la ea rădăcina, care se scoate toamna (noiembrie) sau primăvara devreme (martie, începutul lui aprilie), când are maximum de principii active.

Aceasta se spală rapid în curent de apă rece, se despică în două sau în patru și se usucă în strat subțire, în locuri uscate și bine aerisite.

Când rădăcinile capătă o consistență lemnoasă și devin casante, rupându-se cu un pocnet sec, procesul uscării s-a încheiat. Rădăcina de gențiană se păstrează în săculeți de hârtie.

Din rădăcina uscată se poate obține pulbere (prin măcinarea cu râșnița electrică), folosită cu succes în scop terapeutic.

Crește rezistența la efort fizic

Gențiana permite revigorarea forțelor, având ca efect terapeutic și creșterea rezistenței organismului. De altfel, rădăcina de gențiană are efecte tonice hepatice, ceea ce înseamnă că stimulează funcția și ajută la regenerarea celulei hepatice.

Un studiu făcut în Turcia a arătat că administrarea de rădăcina de gențiană mărește considerabil capacitatea de efort a animalelor de experiență.

Șoriceii tratați cu rădăcină de gențiană au putut înota cu până la 15% mai mult decât cei din loturile martor. Totodată, revenirea funcțiilor fiziologice la parametrii normali după supraefortul depus a fost mai rapidă.

Gențiana acționează ca un stimulent cerebral, ‘’sterge precum radiera’’ senzația de oboseală, relansează energia.

Mod de administrare

Se administrează câte o jumătate de linguriță de pulbere din rădăcină de gențiană de 4 ori pe zi (sublingual), în cure de 2 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză.

Contraindicații

Tratamentul cu gențiană se începe cu doze reduse (a cincea parte din doza normală) în cazul persoanelor cu sensibilitate excesiva la gustul amar – se întrerupe tratamentul dacă apar senzații puternice de greață, disconfort abdominal, dureri de cap, etc.

În caz de ulcer gastroduodenal, de gastrită hiper-acidă sau diaree, tratamentul cu gențiană este contraindicat în faza acută a bolii.

Preparatele pe bază de gențiană sunt contraindicate în sarcină și alăptare.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>