Funcţionarea Slabă a Glandelor Suprarenale (Insuficienţă Suprarenală)

Insuficienţa suprarenală este afecţiunea caracterizată prin producţia inadecvată a hormonilor suprarenali cortizol şi aldosteron, prin slaba funcţionare a glandelor corticosuprarenale, şi implicit producerea de steroizi insuficienţi, ajungându-se la acidoză şi inflamaţii.

Cu excepţia hipofizei, cele două glande suprarenale sunt cele mai importante glande din organism.

Glandele suprarenale – ce sunt

Suprarenalele sunt glande endocrine mici, triunghiulare, care sunt situate în partea de sus a rinichilor. Rolul acestora constă în regularizarea răspunsului la stres prin sinteza catecolaminelor şi a corticosteroizilor, inclusiv a cortizolului şi a adrenalinei.

Disfuncţia acestor glande duce la scăderea nivelului de cortizol din corp, necesar pentru lupta împotriva stresului şi infecţiilor.

Oboseala suprarenală – cauze

Oboseala sau infecţia severă se numără printre cele mai frecvente cauze ale oboselii suprarenale care pot determina reacţii inflamatorii.

Pe de altă parte, cea mai comună cauză a problemelor glandelor suprarenale este reprezentată de stresul excesiv, produs în urma activităţilor zilnice intense, decesul persoanei dragi, schimbarea locului de muncă, sau alte boli fizice.

Exerciţiile mentale, lipsa de somn, sentimentele de depresie, operaţiile chirurgicale, durerea şi infecţia cronică, digestia proastă, nivelul scăzut al zahărului din sânge şi deficienţele nutriţionale sunt, de asemenea, factori care pot contribui la stresul glandelor suprarenale.

suprarenale

Suprarenalele Se Afla In Partea de Sus a Rinichilor

Insuficienţa renală – efecte pe termen lung

Slaba funcţionare a glandelor suprarenale la nivel medular poate provoca tensiune arterială scăzută, care la rândul său, poate iniţia procese diverse, precum tulburări nervoase, probleme respiratorii şi aritmie cardiacă.

Astmul, scleroza multiplă, boala Parkinson, paralizia cerebrală, atacurile de panică, stările de agitaţie şi timiditatea maladivă sunt doar câteva dintre efectele pe termen lung cauzate de funcţionarea slabă a porţiunii medulare a suprarenalelor.

Pe lângă o dietă care să conţină o cantitate suficientă de proteine şi carbohidraţi complecşi, evitarea fast-food-urilor, sucurilor carbogazoase, mâncărurilor procesate, ţigărilor şi alcoolului, există remedii naturale complementare, ce pot contribui la întărirea funcţiei glandelor suprarenale:

Suc de ţelină

Un prim pas pentru dezintoxicarea şi regenerarea organismului constă în cura cu sucuri naturale, printre care şi cel de ţelină. Ţelina este cunoscută ca un tonic glandular, în special al glandelor suprarenale.

♣ Se prepară suc de ţelină proaspătă, din rădăcini, însă se pot adăuga şi frunze, pentru a-i spori efectul; se poate completa cu suc de morcov. Se consumă 1 pahar pe zi, împărţit în 2 reprize, în cură de 30-40 de zile.

Spirulină

Spirulina este o algă care stimulează producţia de corticosteroizi, insulină, hormoni tiroidieni, adrenalină şi noradrenalină.

♣ Se iau 10 comprimate pe zi, luate în 2 reprize, în cură de 21 de zile. După o pauză de 3 săptămâni, se mai poate face o astfel de cură.

Năprasnic

Năprasnicul (Geranium Rebertianum) este o plantă adaptogenă, care sporeşte rezistenţa la stres şi restabileşte funcţiile gonadelor şi ale glandelor cortico-suprarenale, mărind într-un timp scurt imunitatea organismului.

♣ Se consumă 3-4 linguriţe de pulbere de năprasnic, zilnic, în cure de 2-3 luni.

naprasnic

Naprasnicul Mareste Imunitatea Organismului

Tinctură de lemn-dulce

Contribuie la stimularea producţiei de cortizon natural, reducând rapid inflamaţia ţesuturilor şi diminuând efectele adverse ale administrării steroizilor sintetizaţi chimic. Este contraindicată în sarcină, hipertensiune gravă şi în asociere cu medicamente care conţin digoxină.

♣ Se iau 3 linguriţe pe zi, în cure de 21 de zile, cu pauză de 10 zile.

Boabe de ienupăr

Plantă cu proprietăţi antiinflamatoare, ienupărul s-a dovedit util în stimularea funcţiei rinichilor, pancreasului şi suprarenalei. Este contraindicat în bolile renale severe în stare acută.

♣ Se ţine o cură de 23 de zile, după următoarea schemă: în prima zi se iau 4 boabe (mestecate bine şi apoi înghiţite), a doua zi se iau 5 boabe, crescând apoi doza (zilnic) cu câte o boabă, până în a 12-a zi, când se administrează 15 boabe; din a 13-a zi se scade cu câte o boabă zilnic, până când, în a 23-a zi, se ajunge la 4 boabe.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>