FULGII de SECARĂ: proprietăți, beneficii, mod de consum

Fulgii de secară au proprietăți nutritive valoroase.

Consumați de mai multe ori pe săptămână, fulgii de secară integrală aduc o mulțime de benefici pentru sănătate.

Se găsesc în magazinele cu profil naturist.

Proprietăți

Fulgii de secară sunt foarte populari printre adepții unui stil de viață sănătos, datorită calităților nutritive de necontestat, aceștia fiind recomandați pentru dietele de slăbire sau de menținere a sănătății.

Printre substanțele minerale din compoziția acestora se numără calciul, fierul, magneziul, zincul, potasiul, sodiul și manganul.

Fulgii de secară sunt cunoscuți datorită conținutului bogat în vitamine esențiale, cum ar fi vitaminele A, B, E, K și P.

Beneficii

Fulgii de secara au proprietati nutritive valoroase

– Susțin sănătatea gastrointestinală, în general

– Datorită conținutului bogat în fibre, fulgii de secară ajută la reducere nivelului zahărului în sânge, precum și a colesterolului

– Asigură o bună funcționare a inimii

– Încetinesc progresia aterosclerozei și reglează tensiunea arterială

– Datorită inducerii rapide a stării de sațietate și a stimulării digestiei, sunt un inamic de temut al greutății

– Fibrele din fulgii de secară ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor, împingându-le spre colon

– Previn apariția cancerului de colon, protejând eficient celulele sănătoase

– Fitonutrienții din fulgii de secară luptă puternic împotriva celulelor canceroase

– Scad riscul de dobândire a diabetului, prin conținutul mare de fibre

– Țin sub control glicemia și normalizează cantitea de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat

– Ameliorează simptomele menopauzei, datorită conținutului de fitoestrogeni care îmbunătățesc echilibrul hormonal la femei

– Previn cancerul de sân la femeile aflate în perioadă de pre-menopauză

– În cazul copiilor care suferă de atacuri de astm în diferite etape ale copilăriei, un consum regulat de cereale integrale (printre care și fulgi de secară) și peşte scade cu 50% șansele de apariție a acestor crize

Cum se consumă fulgii de secară

Fulgii de secară se curăță în prealabil, pentru a se elimina particulele de praf.

Se adaugă o parte de secară în 2 părți jumătate de apă clocotită și se presară un vârf de cuțit de sare.

După ce încep să fiarbă, se mai lasă la foc mic timp de 1-2 ore, iar pentru o textură mai moale se pot lăsa la fiert pentru  3 ore după ce, în prealabil, s-au lăsat peste noapte în apă.

Fulgii de secară se pot consuma cu iaurt, lapte, fructe de sezon, miere, sau în alte combinații sanatoase, după preferințe.

Contraindicații

Nu este recomandat consumul fulgilor de secară în boală celiacă, enteropatii sau alte afecțiuni, intoleranță la gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *