Fructul PEPINO: cum și de ce să îl consumăm

Fructul pepino (Solanum muricatum), originar din Peru, este bun, dulce și asemănător la gust cu pepenele galben.

Despre aroma acestui fruct se mai spune că ar fi o combinație între ananas, lămâie, pară și pepene galben.

Are dimensiunea unui măr mai mare, are o formă ovală şi o coajă lucioasă. În timp ce creşte, culoarea sa se schimbă de la galben la portocaliu cu dungi violet.

Fructul se poate cultiva și în România, în sere.

Pepino poate fi cultivat și în apartamente (în ghiveci), însă șansele de reușită sunt foarte reduse. Se înmulțește pe care vegetativă și pe cale generativă, prin butași, respectiv prin semințe.

O plantă poate produce fructe în jur de 2-3 ani.

Ce conține

Fructul pepino este bogat în săruri minerale și vitamine, mai ales în vitamina C (25 mg/100 g pulpă), vitamina A și complexul B, fibre și antioxidanți.

Beneficii pentru sănătate

Consumul regulat al fructului pepino reglează nivelul de zahăr din sânge și previne diabetul.

Poate diminua valorile tensiunii arteriale și poate preveni accidentele vasculare cerebrale. Scade nivelul colesterolului ‘’rău’’ și reduce riscul bolilor de inimă.

Fructul poate stimula sistemul imunitar, are proprietatea de a diminua inflamațiile din organism. Oferă un bun suport pentru dezvoltarea oaselor și este benefic în caz de anemii, disconfort gastric.

Cum se alege

În magazine se vor căuta fructele cu cât mai multe pete mov (iniferent de ce culoare ar avea fructul) și cât mai portocalii sau violet, după caz.

Fructul e bun de cumpărat mai ales dacă are și coaja puțin încrețită, iar mirosul plăcut e persistent.

Cum se taie

Pepino e un pepene galben în miniatură. Se taie pe lung și se scot acele semințe din mijloc.

Cum se mănâncă

Pulpa fructului copt este galbenă, zemoasă. În mijloc există o cavitate care nu se consumă.

Cele mai bune beneficii se obțin prin consumul fructului crud, care, însă, trebuie curăţat de coajă.

Fructul pepino se mai coace și la temperatura camerei. Fructul copt cedează la apăsare, are coaa mai stafidită şi are un parfum intens.

Se mănâncă cu lingurița, doar pulpa (pielița nu se consumă). Se poate face și suc, sau se poate adăuga în compoziția prăjiturilor.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>