Alimentație

FRUCTUL de CACTUS – bogat în vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și beneficii

Fructul de cactus (Opuntia ficus-indica), chumbo sau smochina chumbo, cum i se mai spune, originar din Mexic, este bogat în nutrienți de calitate, având proprietăți benefice și tămăduitoare pentru organism.

Deși mai puțin cunocut, fructul se găsește în comerț, la supermarket, deja curățat de spini.

Fructul este acoperit de o coajă groasă, spinoasă, cu pulpă bogată în semințe, are o formă ovală și măsoară de la 5 – 11cm. și are un diametru de 5,5 – 7cm.

Există trei tipuri de fructe de cactus:

  • cu coajă și pulpă roșie (cel mai suculent)
  • cu coajă roșie și pulpă galbenă
  • cu coajă galbenă și pulpă albă.

Consum

Este bine să se poarte o pereche de mănuşi atunci când  se curăță fructele de cactus, deoarece mici spini pot să mai rămână pe coajă. Se taie capetele și se aruncă. Apoi, se secțiionează coaja pe lungime și se folosește cuțitul pentru a curăța coaja în întregime.

Fructul este savuros și dulce.

Se poate mânca proaspăt, ca atare, sau alături de struguri albi sau negri. Din fructul de cactus se mai poate face gem (se potrivește bine cu căpșunile), suc natural sau se poate usca și consuma așa.

În unele bucătării tradiționale se folosește sărat, în sosuri pentru carne și salate. Se pot prepara, de asemenea,  smoothie-uri consistente la care se adaugă banane și iaurt.

Proprietăți

Fructele de cactus sunt bogate în antioxidanți, în substanțe care mențin hidratarea, în enzime, dar și în vitamine și minerale.

Dintre vitamine, fructele de cactus sunt bogate în vitamina A, în vitamine din complexul B, vitamina C, betacaroten (îndeosebi fructele de cactus cu pulpă roșie), vitamina E.

Mai conțin zinc, seleniu, fier, calciu, magneziu, precum și fibre, fitoalbumine care contribuie la prevenirea formării celulelor canceroase, dar și licopen, un puternic antioxidant ce previne bolile de inimă.

Fructele de cactus au un indice glicemic scăzut. Pentru metabolizarea lor, organismul consumă mai multă energie decât furnizează fructele în sine, astfel că pot fi considerate fructe cu calorii negative.

Beneficii

• Previne cancerul: conține flavonoide, polifenoli și betalaim,  antioxidanți neutralizează efectele radicalilor liberi

• Ajută la slăbit: datorită conținutului caloric mic, numărului bogat de fibre și nutrienți

• Ȋntăreste sistemul imunitar: conținutul bogat de vitamina C ȋntăreşte sistemul imunitar și stimulează  producerea de leucocite

• Ȋntăreşte oasele și dinții: datorită conținutului mare de calciu

• Protejează sistemul digestiv: datorită conținutului mare de fibre

• Protejează inima: fibrele reduc nivelul de colesterol ‘’rău’’ din organism.

Precauții, contraindicații

Se recomandă evitatea fructului de cactus în sarcină și alăptare. Nu se consumă cu două săptămani înainte de o operație fructe de cactus, deoarece pot face greu de controlat nivelul glucozei din sânge.

Fructele de cactus pot scădea nivelul de glucoză din sânge, ducând la hipoglicemie – persoanele cu diabet  sunt sfătuite să își monitorizeze nivelul glicemiei.

 

 

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>