Alimentație

FRUCTE cu INDICE GLICEMIC SCĂZUT (benefice în diabet, supragreutate corporală)

Prin index glicemic se înţelege capacitatea unui aliment de a ne ‘’ataca’’ glicemia.

Cu cât acesta este mai ridicat, cu atât pancreasul este solicitat mai intens în producerea unei cantităţi mai mari de insulină.

Indicele glicemic reprezintă diferenţa dintre timpul necesar pentru a se absorbi glucoza pură în sânge şi timpul necesar pentru a se absorbi hidrații de carbon dintr-un aliment. Acesta se clasifică pe o scară de la 0 la 100.

Diabeticii, dar şi persoanele care ţin cură de slăbire pot consuma fructe, atâta timp cât respectă cantităţile permise, cu scopul menţinerii sub control a zahărului din sânge. Pentru aceasta, ei trebuie să opteze pentru fructele cu indice glicemic scăzut:

Perele

Fibrele solubile din compoziţia perelor previn pofta de dulce, reduc nivelul colesterolului, reduc senzaţia de foame. Indicele glicemic al perelor este 30, iar aportul de kilocalorii este de 43/100 grame de pere.

Fructele de pădure

Coacăzele, căpşunile, fragii, zmeura şi murele au un indice glicemic situat între 22 şi 25 şi oferă 26 kilocalorii/100 grame de fruct. Au un conţinut ridicat de antioxidanţi (mai ales cele închise la culoare), întăresc sistemul imunitar şi previn posibilele afecţiuni oculare la care sunt expuşi diabeticii.

Piersicile

Fibrele alimentare din compoziţia piersicilor împiedică asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina A previne oxidarea colesterolului ‘’rău’’ (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge. Au un indice glicemic de 26, iar aportul lor caloric este de 37 kilocalorii/100 grame.

Merele

Au un conţinut bogat de pectină, o fibră solubilă cu proprietăţi antiinflamatorii, ce îmbunătăţeşte funcţiile intestinale şi reglează nivelul zahărului din sânge. Indicele glicemic al merelor este de 35, iar aportul lor caloric este de 23 kilocalorii/100 grame de fruct.

Prunele

Scad nivelul colesterolului, datorită conţinutului de fibre, precum şi datorită efectului lor de stimulare a digestiei şi a metabolismului. Indicele lor glicemic este de 35, iar aportul lor caloric este de 38 kilocalorii/100 grame.

Grapefruitul

Conţine naringerină, o substanţă care ajută la creşterea sensibilităţii corpului la insulină şi la menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale. Grapefruitul are un indice glicemic de 26 şi oferă 30 kilocalorii/100 grame.

Cireşele

Datorită fibrelor pe care le conţin, căpşunile, cireşele dau senzaţia de saţietate şi curăță organismul de toxine. Au un puternic efect antiinflamator, prevenind astfel bolile cardiovasculare, diabetul şi unele forme de cancer. Au un indice glicemic de 25 şi oferă 47 kilocalorii/100 grame.

Lămâia

Foarte bogată în vitamina C, lămâia creşte absorbţia fierului în organism, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi îmbunătăţeşte digestia. Fructul are un indice glicemic de 20, iar sucul de lămâie are 7 kilocalorii/100 grame.

Fructul de avocado

Conţine potasiu, extrem de important pentru bolnavii de diabet. Antioxidanţii din acest fruct îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină şi contribuie la scăderea naturală a nivelului de zahăr din sânge. Avocado are un indice glicemic de doar 10 şi oferă 160 kilocalorii/100 grame.

loading...
Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>