Alimentație

Forme de CANCER prevenite prin consumul zilnic de MERE

Merele conţin vitamine, minerale, enzime, fibre alimentare şi alte substanţe vindecătoare, care au un efect antioxidant extrem de puternic.

Există zeci de substanţe active, conţinute în pulpa şi, mai ales, în coaja merelor (‘’naturale’’, provenite din  gospodăriile ţărăneşti), care previn mutaţiile celulare şi apariţia cancerului.

Merele au efect anticancerigen

Antioxidanţii pe care le conţin contribuie la anihilarea unor factori cancerigeni, precum fumul de ţigară, noxele emise în atmosferă prin arderea hidrocarburilor, aditivii mutageni din hrană, etc.

Totodată, merele ajută la stimularea sistemului imunitar, care, atunci când funcţionează în parametri normali, distruge prompt toate celulele maligne din organism.

Ele previn cancerul gastric şi intestinal, prin efectul lor de ‘’matură’’ a tubului digestiv.

Merele bine coapte, a căror coajă este intens colorată indică o concentraţie ridicată de substanţe cu efect anticancerigen şi antioxidant.

Cum se consumă merele

Pentru prevenirea bolii canceroase, se consumă 1-3 mere înainte de fiecare masă, pe o perioadă de minimum 4 săptămâni, cu aproximativ 20 de minute înainte de masă.

Merele cu coaja intens colorata au un efect anticancerigen mai puternic

Câteva forme de cancer în prevenirea cărora merele au un rol foarte important:

Cancer pulmonar

În urma unui studiu epidemiologic făcut în Finlanda, timp de 26 de ani, pe 10.000 de persoane, bărbaţi şi femei, s-a constatat că cei care consumă mere în cantităţi mari sunt mult mai protejaţi de cancerul la plămâni (în comparaţie cu cei care consumă doar ocazional sau deloc aceste fructe).

Conform acestui studiu, consumul zilnic de mere şi alte alimente bogate în flavonoizi (substanţele care dau culoarea galbenă cojii fructelor) scade rata cancerului pulmonar cu 20%. O protecţie resimţită chiar şi de fumători – cei mai expuşi la această formă de cancer.

Cancer la sân

Femeile ajunse la menopauză, care consumă zilnic mere şi alte fructe proaspete sunt mult mai puţin predispuse la cancer mamar, arată un studiu făcut în Statele Unite.

Acest studiu epidemiologic este susţinut şi de experienţe de laborator –  animalele cu tulburări hormonale induse prin administrarea de substanţe chimice sau prin extirparea ovarelor sunt mult mai puţin expuse la cancerul mamar.

Pentru prevenirea cancerului la sân, o femeie ar trebui să consume între 3 şi 6 mere zilnic, spun oamenii de ştiinţă.

Cancer hepatic şi de colon

Substanţele active din merele proaspete inhibă dezvoltarea tumorilor la nivelul ficatului şi al intestinului gros, arată cercetările făcute la Cornell University, din Statele Unite.

O informaţie preţioasă mai ales pentru persoanele care se confruntă deja cu o formă de hepatită virală (mai ales B sau C) şi care sunt predispuse, astfel, la cancer hepatic. Mai ales ele sunt sfătuite să consume cel puţin 500 de grame de mere zilnic, în special în sezonul rece, când dieta este mai săracă în fructe şi legume proaspete.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>