Plante naturiste, Rețete naturiste, Tratamente naturiste

Folosiți aceste reţete simple cu LILIAC, pentru a mai alina DURERILE în gută, reumatism, artrită, lovituri

Liliacul (Syringa vulgaris) este un arbust foarte apreciat pentru florile sale minunate şi parfumate, dar şi pentru tratarea diverselor afecţiuni.

În scop fitoterapeutic, de la liliac se folosesc mugurii, florile, frunzele şi scoarţa.

Scoarţa este bogată în taninuri, rezine şi siringină. Frunzele au în compoziţie siringină şi polizaharide, iar florile, uleiuri volatile.

Planta poate fi folosită cu succes în tratamentele externe, îndeosebi pentru calmarea durerilor. Iată câteva dintre cele mai bune remedii cu liliac:

Ulei terapeutic din flori de liliac

Se iau 10 g flori de liliac uscate şi se fierb împreună cu 100 ml. ulei de floarea-soarelui, timp de câteva minute, pe baie de abur, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.

  • Utilizare

Fricţionări – în afecţiunile reumatice: se fac frecţii locale, seara, pe locurile dureroase; pentru un efect mai puternic, la prepararea uleiului terapeutic se pot adăuga şi 2 linguriţe de rozmarin.

Unguent din flori de liliac

Se iau 2 linguri de flori tocate sau mixate (proaspete) şi se amestecă bine cu 2 linguri de unt (osânză topită sau untură de gâscă). Se ţin pe baie de aburi vreme de 30-40 de minute, se lasă la răcit şi se păstrează nefiltrate, la frigider.

  • Utilizare

Gută, reumatism, artrită: înainte de culcare, locurile bolnave se încălzesc cu un foen şi se fricționează cu acest unguent.

Macerat din flori proaspete de liliac

Peste 1 ceaşcă de flori se liliac se toarnă 0,5 litri de ţuică şi se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, după care preparatul se filtrează.

  • Utilizare

Răni, lovituri, reumatism: maceratul se utilizează sub formă de comprese, care se schimbă de 3-4 ori pe zi.

Preparatele cu liliac calmeaza durerile articulare

Macerat din flori uscate de liliac

Florile uscate de liliac se macerează în alcool de 40 de grade (într-un raport de 1:10), timp de 8-10 zile, într-un recipient închis etanş, apoi preparatul se filtrează.

  • Utilizare

Artrită reumatoidă, pinten osos: se freacă locurile dureroase sau se fac împachetări zilnice cu acest macerat.

Infuzie din frunze

În 200 ml. apă se adaugă 2 linguri de frunze uscate. Se aduc până la fierbere, se infuzează timp de 2-3 ore şi se filtrează.

  • Utilizare

Plăgi purulente: pentru spălarea rănilor, infuzia se aplică sub formă de spălături şi comprese.

Amestec din frunze de liliac

Se amestecă 2 linguri de frunze de liliac tocate sau mixate, 300 ml. de suc de ridiche neagră, 200 g de miere de albine şi 100 ml. de ţuică. Amestecul se lasă timp de 24 de ore într-un borcan cu filet, la întuneric.

  • Utilizare

Artrită, reumatism, dureri lombare: preparatul se foloseşte pentru frecţii, zilnic; înainte de procedură, locurile afectate se încălzesc cu un foen; înainte de folosire, preparatul se amestecă bine.

loading...
Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>