Floarea – Pasiunii, Leac Pentru Calmarea Sistemului Nervos

Floarea – pasiunii sau floarea – patimilor (Passiflora incarnate) este planta care a cucerit prin frumusețea florilor, în prezent fiind cultivată şi cu scop decorativ, în grădină sau în ghivece. Puțină lume știe, însă, că părțile aeriene înflorite de Passiflora dețin proprietăți sedative, analgezice, hipotensoare, anxiolitice și antispastice.

Devenită deja o legendă în lumea fitoterapiei mondiale, Passiflora se numește, în realitate, ‘’Floarea – patimilor’’ lui Iisus, traducerea populară de ‘’Floarea – pasiunii’’, fiind, de fapt, o greșeală de traducere în limba română.

Compoziția plantei

Asocierea frumoasei flori cu patimile a fost inspirată din nuanțele sângerii ale plantei, ca de altfel, și din acțiunea psihică purificatoare, pe care călugării o consideră un ajutor divin.

În compoziția plantei se găsesc flavonoizi, steroli, cumarine, maltol, acid clorogenic, ulei volatil și alcaloizi (harmol, harmină, harmal, etc.).

Principalele proprietăți medicinale ale florii sunt legate de acțiunea inhibitoare asupra sistemului nervos central. Un prim component care îi oferă acesteia un efect puternic constă în alcaloizii beta – carbolină, care se comportă ca inhibitori MAO – medicamente moderne utilizate în tratarea bolii Parkinson și depresiei. Crisina este cel de-al doilea compus al plantei, care îi oferă proprietăți în ameliorarea anxietății.

Ce tratează floarea – patimilor

Preparatele din Passiflora sunt indicate în insomnii, stări de anxietate, stări de stres însoțite de încordare musculară, stări de iritabilitate nervoasă, tratarea gastritelor, colitelor și nevralgiilor.

În prezent, Passiflora poate fi regăsită sub formă de ceai (plantă uscată), capsule sau ca un extract lichid. Este indicat ca înainte de începerea unui tratament, să se ceară părerea medicului, în cazul în care, în același timp, se administrează alte medicamente.

Pentru tratamentul insomniei

Passiflora induce un somn ușor, cu vise clare, respirație normală, cu depresie neurologică și mentală reduse.

♣ Pentru tratamentul insomniei este recomandată infuzia de Passiflora, obținută dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. După ce a fost lăsată la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se bea câte o cană seara, înainte de culcare.

passiflora

Floarea – Patimilor (Passiflora incarnata)

Pentru agitație nervoasă

Extractul de Passiflora prezintă efecte benefice în ameliorarea și prevenirea atacului de panică, a stărilor de stres, anxietate și acceselor de furie.

♣ Se va administra extract de Passiflora, câte 250 – 300 mg. de 3 ori pe zi, în cure de 90 de zile.

În epilepsie

Pentru ameliorarea diferitelor forme de epilepsie, este recomandată administrarea a câte 300 mg. de extract, de 3-4 ori pe zi, timp de 8 săptămâni, urmate de 2 săptămâni pauză.

Adjuvant în Parkinson

Passiflora reduce spasmele și manifestările de tip isteric. Pentru efecte amplificate, Passiflora poate fi asociată cu planta Mukuna (Mukuna pruriens), ideală pentru menținerea sănătății sistemului nervos.

♣ Se administrează Passiflora, sub formă de extract, în aceleași doze ca în cazul epilepsiei.

În hiperteniune și tahicardie

Planta este indicată îndeosebi în cazul în care hipertensiunea sau tulburările de ritm cardiac apar în corelație cu emoții negative (furie, frică).

♣ Se vor administra câte 600 – 1000 mg. extract de Passiflora pe zi, în cure a câte 60 de zile.

Prevenirea crizelor de astm

Pentru prevenirea declanșării crizelor de astm și ușurarea respirației, este recomandat extractul de Passiflora. De asemenea, în cazul apariției crizelor, floarea va ajuta la diminuarea intensității și frecvenței acestora.

♣ Se vor lua zilnic câte 1.200 mg. de extract, timp de 45 – 60 de zile, cu 15 zile pauză, după care tratamentul se poate relua.

Tuse nocturnă

Împotriva tusei, în special a celei nocturne, se vor lua câte 500 mg. extract de Passiflora, cu 15 – 30 minute înainte de culcare.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.