Flavonoidele: Ce Sunt, Cum Acţionează şi Ce Indicaţii Terapeutice Au

Flavonoidele sunt acei compuşi vegetali sau substanţe care oferă plantelor nuanţe vii şi intense, cuprinzând majoritatea tonalităţilor de albastru, violet sau verde smarald, prezente în frunze, flori, rădăcini şi îndeosebi, în fructe.

Totodată, o bună parte dintre pigmenţii galbeni, roşii şi portocalii fac parte din familia flavonoidelor.

Flavonoidele au un rol foarte important în prevenirea şi tratarea unor afecţiuni precum alergiile, dermatita atopică, astmul, infecţia cu candida, diabetul, guta, hemoroizii, migrenele, parodontoza, ulcerul, varicele, şi nu numai.

Flavonoidele – cum acţionează

Asemenea altor substanţe fitochimice, flavonoidele rezultă în urma metabolismului secundar al plantelor şi sunt cei mai des întâlniţi compuşi fenolici prezenţi în dieta umană.

Despre radicali ştim că sunt compuşi chimici ce pot cauza numeroase daune la nivel celular. Atunci când un flavonoid întâlneşte un radical, substanţa antioxidantă (flavonoidele) începe să acţioneze, absorbind o bună parte din energia înmagazinată de radicali. Ulterior, toată această energie va fi împrăştiată, iar radicalul va deveni, astfel, inactiv.

Astfel spus, flavonoidele şi rolul lor antioxidant au misiunea de a elibera organismul de radicalii responsabili de instaurarea unor maladii.

Mai mult decât atât, acţiunea antioxidantă a flavonoidelor este valabilă şi în cazul plantelor, cărora le oferă protecţie împotriva excesului de radiaţii UV. Atunci când plantele sunt expuse intens la razele de tip UVB, se dă startul sintezei de flavonoide specifice, la nivel molecular, substanţele în măsură absorbind lumina în exces.

Surse alimentare de flavonoide

În realitate, toate fructele şi legumele, mirodeniile şi plantele din care obţinem ceaiuri conţin flavonoide. Le consumăm zilnic, însă într-o cantitate mai mare sau mai mică.

Flavonoidele se găsesc din abundenţă în următoarele specii comestibile:

→ Legume cu frunze: spanac, varză, salată verde, etc.

→ Alte legume: roşii, ceapă roşie, castraveţi;

→ Mirodenii: pătrunjel, cimbru, şofran, ţelină, salvie, etc.

→ Fructe roşii: în special în mere şi citrice, dar mai ales în fructele de pădure

Vinul (se consumă cu moderaţie), ceaiul verde sau ciocolata amăruie cu o concentraţie ridicată de cacao (peste 70%) sunt surse bogate de flavoinoide – substanţe deosebit de importante pentru organismul uman.

surse de flavonoide

Flavonoidele Au Actiune Antitumorala

Previn apariţia cancerului

Flavonoidele pot preveni apariţia cancerului, prin facilitarea eliminării substanţelor toxice şi a substanţelor cancerigene, precum şi prin păstrarea unui ciclu celular normal prin care se stopează divizarea celulelor ce conţin ADN cu erori şi care pot duce la apariţia cancerului.

Alte mecanisme prin care flavonoidele previn apariţia cumplitei boli constă în facilitarea şi declanşarea apoptozei (moartea programată a celulelor canceroase); inhibarea proliferării celulelor canceroase şi a angiogenezei (inhibă formarea de noi vase de sânge în cadrul tumorilor); diminuarea inflamaţiei.

Previn afecţiunile cardiovasculare

Printre proprietăţile terapeutice ale flavonoidelor se numără şi prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, datorate scăderii inflamaţiei, împiedicării aderării globulelor albe la pereţii vaselor de sânge, prevenirii formării cheagurilor de sânge şi creşterii cantităţii de oxid azotic de la nivelul vaselor de sânge (un vasodilatator puternic).

Combat stresul oxidativ

Caracterul antiinflamator, antioxidant şi de legare a metalelor grele transformă flavonoidele în ajutoare de nădejde pentru combaterea inflamaţiei, stresului oxidativ şi acumulării metalelor grele, factori ce pot contribui la dezvoltarea afecţiunilor neurodegenerative precum Parkinson, Alzheimer, etc.

Totodată, aceste substanţe pot creşte sau păstra densitatea mineralelor din oase, în cazul femeilor aflate la menopauză.

Distrug direct virusurile

Flavonoidele au proprietăţi antivirale, în condiţiile în care aceste substanţe inhibă virusuri precum herpes simplex, virusul parainfluenței, virusul sinctial, HIV, rotavirusul şi adenovirusul.

Pe lângă faptul că quercetina distruge în mod direct virusurile, ea împiedică, în acelaşi timp, replicarea acestora.

Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *