Alimentație

TACÂMURILE din PLASTIC sunt TOXICE. Emană otravă de la primul contact cu căldura

Tacâmurile din plastic sunt ieftine, ușor de utilizat, practice și au un aspect plăcut.

Însă utilizarea regulată a farfuriilor și tacâmurilor din plastic este periculoasă pentru sănătate. Este avertismentul lansat de cercetătorii din Harvard, în cursul studiului lor.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că plasticul în bucătărie trebuie folosit cu mare atenție, deoarece, în special în contact cu căldura, dar nu numai, poate emana substanțe toxice.

Prin urmare, indiferent de cât de sănătos am încerca să mâncăm, efortul poate fi în zadar, dacă nu avem grijă ca și ustensilele să fie unele care nu elimină toxine.

Bisfenolul A (BPA), cel mai periculos

Conform studiilor făcute de ‘’National Institute of Health’’ din Statele Unite, cel mai periculos compus al plasticului este Bisfenolul A (BPA).

Cercetătorii susțin că acesta poate contamina alimentele sau lichidele cu care intră în contact, dacă sunt încălzite la microunde, dacă intră în contact cu lichide calde sau acide.

Chiar și unele biberoane pentru copii conțin BPA, iar urmările asupra sănătății pe termen lung nu sunt deloc bune, chiar dacă vorbim de cantități mici de BPA ingerate:

  • hiperactivitate și scăderea puterii de învățare;
  • risc de obezitate;
  • scăderea sistemului imunitar;
  • probleme de fertilitate (afecțiuni ovariene la femei; scade cantitatea de spermă la bărbați);
  • diabet;
  • cancer.

Bisfenolul A (BPA) se regăsește în ustensile de bucătărie din plastic, în boluri, veselă.

PVC-ul, un alt compus plastic toxic

Tacâmurile din PVC (policlorură de vinil) conțin DEHA, un produs chimic care face plasticul flexibil, însă expunerea îndelungată poate afecta ficatul și cauza cancer, spun specialiștii.

Pe lângă PVC, la fabricarea paharelor, de exemplu, se folosește polistiren, notat ca PS sau plasticul ABS.

Se pare că este suficient să turnăm într-un astfel de pahar o băutură fierbinte, că el începe imediat să aloce compusul toxic: stiren.

Inhalarea stirenului poate provoca numeroase boli acute și cronice. Această substanță toxică are un efect negativ asupra funcției hepatice și renale, sistemului circulator și nervos.

Introducerea regulată a stirenului în organismul uman irită pielea și mucoasele, provoacă schimbări în sânge, perturbă funcțiile sistemului vegetativ.

  • Sfatul specialiștilor: uitați-vă cu atenție pe etichete atunci când cumpărați produse din plastic ce vor intra în contact cu alimentele. Evitați farfuriile și tacâmurile din plastic cu simbolul policarbonatului PC, inscripționat într-un triunghi.

De asemenea, trebui evitate recipientele pe eticheta cărora nu se specifică natura plasticului conținut.

Desigur, nu trebuie uitate, în primul rând, tacâmurile refolosibile, din metal sau lemn.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>