Alimentație

FĂINA de TEFF: un aliment integral, fără gluten, plin de beneficii pentru sănătate

Teff-ul (Eragostris tef) este o cereală antică, originală din Etiopia, unde constituie și în prezent baza pentru pâinea de teff.

Boabele de teff sunt asemănătoare cu cele de mei sau quinoa. Se gătesc ca și acestea, însă sunt mai mici și fierb mai repede.

Făina de teff este un aliment integral, fără gluten, ce provine din boabele teff. Are un gust plăcut, dens, asemănător cu cel de alune și mei.

Făina de teff poate înlocui făina de grâu în rețetele de pâine de casă, biscuiți, prăjituri, torturi sau clătite.

Sursă de proteine vegetale

Făina de teff este o sursă de proteine vegetale de cea mai bună calitate. Este ideală pentru vegetarieni pentru sportivi, pentru persoanele care țin dietă sau care adoptă un stil de viață sănătos.

Conține proteine în procent de 13,3% – proteina este esentială pentru funcția și regenerarea celulară.

Sursă majoră de energie

Întrucât este o făină integrală, carbohidrații din boabele de teff se eliberează treptat, iar senzația de plin în stomac rezistă pentru mai mult timp. Senzația de foame dispare și se păstrează energia pe timp mai îndelungat.

Conține fibre dietetice

Făina teff conține fibre dietetice (8% fibre) care pot ajuta la slăbire, la un tranzit intestinal bun, la detoxifiere, scăderea glicemiei și a colesterolului.

Ajută la slăbire și menținerea siluetei ideale, întrucât fibra solubilă, atunci când vine în contact cu lichidele din stomac, se descompune și formează un gel care menține sentimentul de plin.

Bună pentru diabetici

Făina teff conține aproximativ 20 pană la 40% amidon rezistent și are un indice glicemic relativ scăzut (GI), care poate ajuta diabeticii să își controleze mai bine nivelurile glicemiei.

Protejează sistemul cardiovascular

Din compoziția făinii teff nu lipsesc acizii grași Omega 3, care contribuie la sănătatea inimii, la un sistem cardiovascular sănătos.

Săracă în sodiu

Teff are un conținut scăzut de sodiu. Ajută la reducerea tensiunii arteriale, fiind recomandate în dietele sănătoase pentru inimă.

Bogată în vitamine și minerale

Făina teff este o importantă sursă de magneziu, potasiu, zinc, cupru, mangan și vitaminele B1, B2, B3, B5 și B6. Grupul de vitamine B stimulează metabolismul să fie cât mai activ, ajutând organismul să aibă energie și vitalitate.

Vitamina E, un antioxidant prezent în compoziția boabelor teff, protejează celulele de radicalii liberi. Vitamina A este un alt antioxidant conținut.

Fierul și calciul din făina teff pot avea un efect pozitiv asupra nivelului hemoglobinei în sânge și asupra sănătății osoase. Fierul este ușor absorbit și este de asemenea recomandat persoanelor cu anemie.

loading...
Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>