Făina de nucă de cocos este mult mai sănătoasă şi net superioară din punct de vedere nutritiv în comparaţie cu alte sortimente.
Este un substitut pentru făina din grâu, nu conține gluten, este bogată în fibre și săracă în carbohidrați.
Cum se obţine făina de cocos
Procedeul presupune în primă fază răzuirea miezului (a pulpei) din interiorul nucilor şi extragerea laptelui existent.
Acesta este uscat în cuptor la o temperatură mică, iar ulterior măcinat până la obţinerea unei pudre fine.
Grad ridicat de absorbţie
Făina de cocos are un grad ridicat de absorbţie, astfel că ea trebuie păstrată în recipiente cu capac etanş, a căror închidere perfectă ţine umezeala la distanţă.
De asemenea, la preparare, făina de cocos absoarbe foarte rapid toate celelalte ingrediente, ca ouăle, laptele, uleiul sau apa (se va ține cont de acest lucru și se va adăuga în plus apă, comparativ cu rețetele clasice cu făină de grâu).
Cum se gătește cu făină de cocos
Făina de cocos poate fi utilizată în prepararea unor deserturi dintre cele mai diverse: biscuiţi, fursecuri, brioşe, clătite, torturi, negrese, alte prăjituri, etc.
Se adaugă şi în sosuri, băuturi de tip smoothie (pentru a crește procentul de fibre) şi aluatul de pâine, fiind folosită şi ca agent de îngroşare în supe şi alte reţete culinare.
Este potrivită pentru coacere, deoarece are mai puțini carbohidrați decât alte tipuri de făină și chiar mai puțini decât multe fructe.
Făina din nucă de cocos absoarbe o cantitate mare de lichide, de aceea, pentru a evita aluaturile sfărâmicioase, rețetele trebuie ajustate suplimentand cantitatea de ouă sau de lichide.
Poate fi folosită la copt și gătit, fie integral în rețete, fie prin înlocuirea unui procent din făina obișnuită cu făină de cocos.
Beneficii pentru sănătate
Susţine sănătatea colonului şi ajută împotriva constipaţiei – datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare din compoziţie (o singură linguriţă reprezintă echivalentul a 5 gr de fibre)
Contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge – are un indice glicemic scăzut
Întăreşte sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului şi contribuie la sănătatea, şi implicit frumuseţea pielii – conţine acid lauric, o grăsime saturată sănătoasă
Contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor, a glandei tiroide, respectiv a sistemului nervos – grație aportului de mangan; favorizează, totodată, o mai bună asimilare a vitaminei C şi altor nutrienți
Nu conține gluten – intoleranța la gluten poate cauza balonare, dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal sau o absorbție deficitară a nutrienților din alimente
Conține carbohidrați complecși care se eliberează treptat în organism, menținând nivelul de glucoză și de grăsimi din sânge mai scăzut
Este o sursă excelentă de proteine ce ajută la creșterea și menținerea masei musculare.