Este Siropul de Agave o Alegere Înţeleaptă Pentru Reducerea Consumului de Zahăr?

Deşi promovat ca un elixir natural, siropul de agave nu este un produs tradiţional, organic, nefiind o alegere înţeleaptă pentru cei care sunt adepţii dietelor raw, persoanele diabetice sau orice persoană care doreşte să adopte un stil de viaţă sănătos.

Sirpoul de agave este promovat ca un îndulcitor natural extras din agave, o plantă exotică cultivată în Mexic, un produs cu indice glicemic scăzut, calităţi nutriţionale deosebite, cu o putere de îndulcire 100% naturală şi un gust neutru.

Siropul de agave nu este un produs natural

Considerat o alternativă la zahăr, miere sau sirop de arţar (mult mai scump), siropul de agave are proprietăţi nutritive reduse din cazua procesării.

Contrar afirmaţiilor producătorilor, ‘’nectarul’’ de agave nu este produs din seva de agavă, ci din amidonul din bulbul rădăcină al acesteia.

Constituentul rădăcinii de agavă este amidonul (asemănător cu cel de porumb sau orez) şi inulina, un carbohidrat complex. La rândul ei, inulina este alcătuită din lanţuri de molecule de fructoză, fiind o fibră nedigerabilă şi care reprezintă aproximativ jumătate din conţinutul în carbohidraţi din rădăcina de agavă.

Procesul de producţie implică încălzirea la temperatura de 60 de grade Celsius. Pentru a se reuşi concentrarea lichidului obţinut şi transformarea acestuia într-un sirop de consistența mierii şi obţinerea unui gust cât mai dulce, întreg procesul se întinde pe o durată de aproximativ 36 de ore.

sirop de agave

Siropul de Agave Nu Este un Indulcitor Sanatos

Ca atare, prin încălzire, complexul de fructosani – clasa unor zaharide din care face parte inulina – este dispersat în unităţi mai mici de fructoză (componenta principală), urmând ca soluţia (bogată în fructoză) să fie filtrată, în scopul obţinerii produsului dorit.

Pentru convertirea amidonului din agave, în procesul de producţie este inclusă folosirea sodei caustice, acizilor, substanţelor de clarifiere şi chimicalelor de filtrare. Astfel, rezultă un sirop bogat în fructoză rafinată şi urme de inulină.

Aşadar, siropul de agave nu este un îndulcitor natural, integral, ci un produs devitalizat de nutrienţi, supus unui proces de rafinare complicat şi de eliminare a enzimelor, prin care amidonul şi fibrele sunt convertite în fructoză liberă, fabricată de mâna omului.

Dăunător diabeticilor

Deşi un îndulcitor cu un indice glicemic scăzut şi recomandat de către companiile producătoare,  persoanelor cu diabet, siropul de agave poate conţine 10% glucoză şi 90% fructoză. La o prima impresie, aceasta recomandă produsul ca un ȋnlocuitor excelent pentru zahăr, ce poate fi folosit de oricine, inclusiv de către persoanele cu diabet.

Cu toate acestea, indiferent dacă suntem sau nu diabetici, procentul mare de fructoză poate fi mult mai periculos pentru sănătate. Chiar dacă siropul de agave nu va ridica nivelul de glucoză din sânge, poate acţiona nociv în alte privinţe, cauzând:

→ Demineralizări

→ Inflamaţii ale ficatului

→ Întărirea arterelor

→ Rezistenţă la insulină, care duce la diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare şi obezitate

Fructoza determină creşterea în greutate

Fructoza rafinată (lipsită de aminoacizi, vitamine, minerale) este procesată în organism de către ficat, nefiind digerată în intestine, fiind transformată imediat în grăsime şi depozitată în corp.

În continuare, aceasta inhibă nivelul de leptină din organism – un hormon folosit de corp pentru a semnala saţietatea. Mai exact, fructoza ne determină să mâncăm mai mult, ceea ce duce la creşterea în greutate şi la depunerea de grăsime în jurul taliei.

Concluzia: siropul de agave nu este un îndulcitor sănătos, este foarte rafinat, având o concentraţie mai mare chiar decât siropul din amidon de porumb, nefiind recomandat persoanelor care vor să reducă consumul de zahăr!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *