Este Micul Dejun Cea Mai Importantă Masă a Zilei? Ce Spun Studiile

Nu de puţine ori am auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Mit sau realitate? Un studiu realiizat de o echipă de la Harvard ţine să desluşească ‘’misterul’’.

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, spun nutriţioniştii. Cercetătorii confirmă!

Chiar dacă ne este sau nu foame, dacă avem timp sau suntem în mare grabă, un lucru este cert: nu ne putem începe activitatea pe stomacul gol. Motivul? Dacă dorim performanţe fizice bune şi psiho-comportamentale în timpul primei jumătăţi a zilei, este foarte important să nu sărim peste prima masă.

Mai mult decât atât, lipsa micului dejun nu doar că duce la acumularea kilogramelor în plus, ci şi la grave probleme de sănătate, după cum ni se arată în următorul studiu.

Studiu Harvard: Lipsa micului dejun creşte riscul de infarct

În urma unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Harvard demonstrează încă o dată că micul dejun joacă un rol important în menţinerea sănătăţii.

Studiul de mare avengură a fost realizat pe 27.000 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 45-82 de ani, care au acceptat şansa de a participa la un sondaj privind modul lor de alimentaţie şi consecinţele asupra sănătăţii.

Rezultatele s-au dovedit mai mult decât îngrijorătoare, ţinând cont de faptul că acestea au confirmat că persoanele care nu mănâncă dimineaţa sunt expuse unui risc mai mare de a suferi un infarct miocardic sau de a-şi pierde viaţa din cauza unei boli de inimă, spre deosebire de cele care obişnuiesc să ia micul dejun.

Risc de infarct cu 27% mai mare

Rezultatele cercetărilor au arătat că bărbaţii care aveau deja un obicei în a nu servi micul dejun prezentau un risc cu 27% mai mare de a suferi un infarct miocardic sau de a muri din cauza insuficienţei cardiace, spre deosebire de cei nu săreau peste prima masă a dimineţii.

Participanţii la studiu care obişnuiau să sară peste micul dejun erau, în general de vârstă activă, fumători, cadre superioare sau angajaţi în posturi importante, celibatari, sedentari sau cu un nivel scăzut de activitate fizică, consumatori de alcool.

mic deejun sanatos

Micul Dejun, Cea Mai Importanta Masa a Zilei

Creşte riscul de obezitate, hipertensiune şi colesterol

Principalul autor al studiului, Leah Cahill, de la Harvard School of Public Health, explică faptul că lipsa micului dejun  poate duce la obezitate, hipertensiune, nivel crescut al colesterolului şi glicemie (diabet), ceea ce, în timp, favorizează apariţia infarctului cardiac.

Absenţa micului dejun ne pune în pericol sănătatea, confirma, din nou, specialiştii. Dacă nu mâncăm când ne trezim, corpul se vede obligat să recurgă la grăsimi. Deşi, la o primă impresie poate părea tentant, adevărul este unul crud: din grăsimi, în absenţa glucozei, se sintetizează corpi cetonici, ce  duce metabolismul în stare de cetoză, foarte nocivă. Atunci când astfel de lucruri se repetă, inima, rinichii şi oasele noatre au de suferit.

De asemenea, din cauza scăderii importante a nivelului glicemiei în prima parte a zilei, suntem tentaţi ca în următoarele ore să consumăm tot felul de alimente nesănătoase. Cu toate acestea, studiile au demontrat că nutrienţii esenţiali pierduţi la micul dejun nu sunt compensaţi la celelalte mese ale zilei.

Un mic dejun sănătos

Un mic dejun sănătos este compus, în principal,din combinaţii alcătuite din următoarele grupe alimentare:

• cereale integrale : fulgi integrali de ovăz, secară, porumb ; biscuiţi integrali; pâine din făină integrală

• proteine cu conţinut redus de grăsimi : somon afumat, ou, unt de arahide, seminţe, nuci

• lactate : lapte şi iaurt degresat, urdă, brânză de vaci

• fructe şi legume proaspete

Toate acestea duc la un mai bun control al greutăţii, la un consum mai mare de fibre, calciu, vitamina A şi C, şi mai puţine grăsimi şi zahăr.

One comment

  1. 1

    Se spune ca postul negru videca trupul asa ca importanta micului dejun este cu semnul intrebarii. Descoperire facuta din 1923 arata ca mancarea gatita, produsele animale de orice fel inclusiv lapte si produsele din lapte cauzeaza cele mai serioase boli inclusiv cancer. Asa ca dupa parere mea micul dejun nu este de o importanta vitala. Pana la urma cel care a scris proverbul ,,Eat less, live longer” ( mananca putin ca sa traiesti mai mult), stia el ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.