Rețete naturiste

DULCEAŢĂ de NUCI VERZI – un deliciu de sezon, cu beneficii

Dulceaţa de nuci verzi făcută în casă este nepreţuită.

Dulceaţa de nuci verzi este un adevărat deliciu. Deşi la prepararea ei se foloseşte zahăr, aceasta aduce şi beneficii sănătăţii, fiind bogată în iod.

Cele mai bune nuci verzi pentru dulceaţă se culeg în prima jumătate a lunii iunie, însă se pot recolta până aproape de sfârşitul lui iulie.

Nucile mai mici şi cu coaja mai groasă sunt considerate ca fiind mai bune, deoarece au o aromă mai deosebită.

Dulceaţă de nuci verzi – Rețetă

Ingrediente (pentru 5 borcane de 450 ml.)

  • 100 nuci verzi, curățate
  • 1500 g zahăr
  • sucul de la 2 lămâi mari
  • 500 ml. apă
  • jumătate de păstaie de vanilie

Mod de preparare

– Înainte de toate, pregătiți un bol încăpător cu apă rece şi felii de lămâie, în care să puneţi nucile curăţate. De asemenea, puneţi mănuşi în mâini (se găsesc la farmacie), altfel veţi avea mâinile colorate de la iodul din nuci.

– Curăţaţi fiecare nucă de partea verde. Puneţi fiecare nucă curăţată în castronul cu apă şi felii de lămâie. Repetaţi până terminaţi de curăţat toate nucile.

– Lăsaţi nucile în apa rece timp de 12-24 de ore. Schimbaţi apa de câteva ori, până se limpezeşte. A doua zi, aruncaţi apa şi clătiţi nucile sub jet de apă rece.

– Într-un ceaun sau o cratiţă de tuci, cu fundul gros, amestecaţi apa cu zahărul (cu o lingură de lemn) şi puneţi-o la foc mic pe aragaz. După ce zahărul s-a topit, adăugaţi nucile. Fierbeţi preparatul la foc mic şi îndepărtaţi periodic spuma care se formează. După ce dulceaţa nu mai face spumă, adăugaţi sucul de lămâie şi vanilia.

Dulceata de nuci verzi, un deliciu de sezon

– Lăsaţi să mă dea câteva clocote şi verificaţi consistența. Siropul trebuie să fie ca mierea închisă la culoare. Pentru a verifica consistența, folosiţi un pahar cu apă rece în care picuraţi câteva picături de sirop. Dacă nu se dizolvă în apa rece, siropul este suficient de legat.

– Lăsaţi să se răcorească. Umpleţi borcanele cu nuci, turnaţi siropul peste, închideţi borcanele ermetic şi întoarceţi-le cu capul în jos, acoperindu-le cu pături şi lăsându-le să se răcească peste noapte.

Mod de servire

Dulceaţa de nuci verzi se consumă ca atare, se poate servi cu iaurt sau se foloseşte la prepararea deserturilor.

Beneficiile consumului moderat a dulceţii de nuci verzi

  • contribuie la menţinerea sănătăţii stomacului;
  • este benefică inimii şi sistemului osos;
  • întăreşte sistemul imunitar;
  • stimulează sistemul nervos;
  • ajută în cazurile de anemie.
loading...
Loading...