Dr. Mihaela Bilic: Facem burtă de la fructe exact ca băutorii de bere! Că mănânci struguri, că bei vin, tot alcool se numește

Fructele înseamnă apă cu fructoză, iar ficatul procesează fructoza similar alcoolului. Asta, pentru că celulele organismului nostru nu au nevoie de fructoză ca să funcționeze, ci de glucoză, ca urmare, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă. De aceea fructele trebuie consumate ca un desert și nu în cantități excesive. Altfel, ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca a băutorilor de bere, care se depune pe abdomen, avertizează medicul nutriționist Mihaela Bilic. Ea a atras atenția, că pepenii sunt „campionii” acestui sezon, dar în curând va veni „artileria grea”: strugurii!

„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul atrage atenția asupra unor raționamente greșite a multora dintre noi atunci când este vorba despre fructe, mai ales că acum este sezonul pepenilor: „Sunt o mulțime de persoane care spun: haide să nu mai mănânc nimic în seara asta, mănânc doar niște fructe, ca să scap cu o rație calorică mai mică. Decât să mănânc mâncare, mai bine renunț la masa de seară și mănânc fructe”.

Pepenele îngrașă, trebuie mâncat în cantități mici

Nutriționista este conștientă că a declanșat un adevărat val de nemulțumire pe Instagram, atunci când a spus că pepenele îngrașă și face grăsime care se depune pe burtă. „Îmi pare rău, dragii mei, chiar dacă sunteți nemulțumiți, ăsta este adevărul, așa funcționează metabolismul”, este mesajul pe care îl transmite contestatarilor.

Le aduce și un argument: „Gândiți-vă că, dacă suntem onești, la niciun restaurant, în nicio țară, nici măcar în România, când ceri la sfârșit un desert bazat pe fructe, nu-ți aduce nimeni o jumătate de pepene și o lingură ca să mănânci tot pepenele, ci ți se aduc câteva bucățele pe o farfurioară. Așa se mănâncă fructele! Altfel, acest aport mare de apă cu fructoză este procesat de ficat similar procesării alcoolului și din păcate, pentru că mușchii nu pot funcționa cu fructoză și nicio celulă a noastră nu poate funcționa cu fructoză, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă, pentru că organismul altceva nu are ce să facă cu ea!” – a explicat Mihaela Bilic.

Liber la legume!

Ea spune legumele sunt acele alimente pe care le putem consuma în orice cantitate, la orice oră, pentru că avem vitamine, minerale, urme de fructoză, neimportante, și acolo avem toți nutrienții. În plus, spune Mihaela Bilic, cu cât sunt mai colorate legumele, cu atât mai bine. Ele au rol de protecție anticancer, sunt antioxidante, fac toate minunile din lume! dă asigurări nutriționista.

În schimb, la fructe, atenție, prezența fructozei nu le mai încadrează în această categorie „orice, oricât”.

Că mănânci struguri sau că bei vin, tot alcool se numește!

„Fructele se mănâncă pe post de desert și cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burtă de la fructe, n-am niciun fel de veste mai puțin neplăcută. Mi-ar plăcea să vă spun, să zicem răul mai puțin rău, de exemplu despre piersici și caise, că au cea mai puțină fructoză, se absoarbe mai lent. În schimb, pepenii sunt, în acest moment, și de sezon, și campioni. Și va veni „artileria grea”, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numește!” – a conchis nutriționista.

3 comentarii

  1. Am facut o cura cu pepeni de doua saptamani. Mancam 5-10kg pe zi, apoi am mancat inca doua saptamani doar fructe. Cand imi era foame, mancam si un kg de banane odata. Plus mere,struguri si alte fructe fara masura. Cantaream 82 de kg la 178cm inaltime. Dupa aceasta cura, am slabit 10kg. Grasimea de pe burta si solduri (atata cata era), a disparut aproape complet. Nu am facut burta ca de la bere, din contra, burta s-a cam lipit de spinare. Imi pare rau ca trebuie sa o contrazic pe d-na Mihaaela Bilici, eu nu am o pregatire in nutritie, dar va spun din practica: FRUCTELE NU INGRASA. Un sfat de la dr Robert Morse: mancati fructele pe stomacul gol si nu ca desert. Va recomand si cartea SA TRAIM SANATOS FARA TOXINE a dr Robert Morse.

  2. Am 66 de ani si la inaltimea de 1,8m am greutate permanenta de 80-81 kg in conditiile in care de 30 de ani in fiecare seara (ora 19-19,30) mananc 4 mere,doua banane,si 300gr.fructe de sezon.
    Analizele medicale facute de doua ori pe an sunt foarte bune.Nu am colesterol ,nu am glicemie dar am o imunitate foarte ridicata(nu stiu unde este spitalul si nici cabinetul medicului de familie).
    Cu stima,

  3. Esti complet ignoranta Mihaelo daca tu spui asta oamenilor fara un fel de educație in procesele naturale ale corpului. Sa nu mai zic de misinformare. Esti cam stupida sa spui ca muschii nu functioneaza daca mănânci fructe. Doamne Sfinte , numai un pic de bun simț sa ai ca orice fel de medic si stii ca anatomia și fiziologia corpului necesita tot ce vine din fructe si legume. Începând cu bogăția de carbohidrați, apa vie si electroliți din fructe. Cum a zis o persoana educata in comentarii, mananca tu jumatate din zi (prima jumatate) fructe cu carul si vezi daca faci burta sau slăbești. Grasimea din corp e Grasimea mamcata bagata pe gură. Nu exista proces fiziologic in corpul uman care transforma fructoza in grasime. Nu exista. Grasimea pe care o ai e gradimea pe care ai mâncat-o la un moment dat.
    A! Si nu mai vorbiți in singularitati când vine vorba de nutriție! Nu e vorba de fructoza, ca aia o iei si la punga. Un fruct este un intreg care are si fibre care iti curăță colonul, are apa care hidrateaza la nivel celular, enzime care curăță bacterii rele, alcaninizeaza corpul sa lupte cu infecții s.a.m.d.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

Știai că ficatul nu te doare? Iată cum îți poți da seama dacă ai ficatul bolnav

Articol următor
zeama de varza

Moarea de varză, beneficii incredibile pentru organism!