Rețete de slăbit

DOVLEACUL este perfect pentru slăbit: cum şi cât să consumăm, pentru efecte maxime

Dovleacul (Cucurbita maxima) este extrem de bogat în fibre şi are un conţinut mic de calorii, ceea ce ȋl face ideal în curele de slăbire.

Dovleacul conţine minerale – calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu – şi vitamine – A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.

Miezul galben-portocaliu al dovleacului mai conţine vitamina T, rar întâlnită în alte plante şi alimente, care favorizează digestia alimentelor grele, nesănătoase, şi previne depunerea de grăsime.

Cura de slăbire cu dovleac

Mai ales supraponderalii ar trebui să apele constant la curele cu dovleac.

  • Pentru pierderea kilogramelor în plus, se consumă 1,5 kg. de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Dovleacul se consumă împărţit în 5 doze, cald sau rece.

Se poate servi stropit cu suc de grapefruit (preparat în casă) sau de lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor, dovleacul fiert sau copt se condimentează cu boia de ardei iute.

Dovleacul preparat în cuptor, presărat de la început cu scorţişoară şi un praf de cardamon, este, de asemenea, la fel de delicios şi potrivit în curele de slăbire.

Dovleacul are un conţinut ridicat de fibre vegetale

O porţie de dovleac copt de 300 g conţine aproximativ 10 g de fibre vegetale –  aproape  jumătate din catitatea zilnică recomandată pentru un adult.

Dovleacul – bogat in fibre si sarac in calorii

Printre cele mai importante proprietăţi ale fibrelor vegetale merită amintite:

  • conferă senzaţie de saţietate pentru mai mult timp;
  • reglează tranzitul intestinal şi elimină constipaţia;
  • favorizează eliminarea toxinelor din organism;
  • scad colesterolul din sânge.

Este diuretic şi laxativ

Pe lângă efectele mineralizante şi vitaminizante, dovleacul este şi diuretic şi laxativ. Elimină constipaţia şi reglează tranzitul intestinal. De asemenea, elimină din surplusul de apă din organism.

Are puţine calorii

Deşi are un gust dulce, dovleacul este sărac în calorii: în 100 g de dovleac se găsesc doar 26 de calorii (majoritatea din carbohidraţi), 3 g de fibre, 6,5 carbohidraţi, 0,1 g grăsimi, 1 g proteină.

Carbohidraţii continuti în miezul de dovleac sunt majoritar complecşi. Majoritatea sunt de natură polizaharidică (provin din pereţii celulari)şi digestia lor este ceva mai lentă.

Toate acestea fac din dovleac un aliment potrivit pentru dietele de slăbire.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>