Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Dieta Dash – Cum Scădem Tensiunea Arterială în Doar Două Săptămâni

Declarată cea mai sănătoasă cură din Statele Unite ale Americii, dieta Dash are ca scop diminuarea presiunii sanguine și nivelului de colesterol, prevenind, în același timp, diabetul.

Dieta Dash, sau ”Dietary Approaches to Stop Hypertension” (Abordări Dietetice pentru oprirea Hipertensiunii Arteriale), poate reduce tensiunea arterială cu câteva puncte, în doar două săptămâni, fără administrarea de medicamente.

Regimul este susținut de către Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge (din SUA) și Asociația Americană a Inimii.

Cu toate că la o primă impresie, conceptul pare unul ireal, acesta nu are efecte secundare asupra sănătății, accelerând metabolismul și antrenând apetitul pentru a face față tentațiilor calorice.

Împărțită în două faze

Dieta Dash este împărțită în două faze: prima fază reprezintă primele două săptămâni când veți pierde greutate și faza doi, când veți învăța să mențineți aceeași greutate corporală în permanență:

Faza I în dieta Dash – metabolismul se reglează prin consumul redus de carbohidrați

Primele 14 zile ale regimului necesită includerea în fiecare masă principală porții moderate de:

♣ mâncăruri bogate în proteine și cu nivel redus de grăsime saturată – carne slabă, pește și carne de pasăre, fasole și linte, mâncare din soia, brânzeturi de grăsime redusă, ouă, iaurt neîndulcit sau îndulcit artificial

♣ grăsimi sănătoase pentru inimă – uleiuri vegetale, îndeosebi cel de măsline, semințe de rapiță și nuci, avocado; aici, mâncărurile conțin omega-3 și grăsimi polinesaturate, care, consumate regulat, acționează benefic asupra circulației sângelui, reducând riscul apariției bolilor cardiace

♣ mâncăruri bogate în proteine, cu grăsimi sănătoase- nuci (neprăjite și nesărate de preferat) și semințe, pește gras (scrumbie, somon); cu excepția cartofului și porumbului, care conțin amidon, puteți consuma toate legumele la discreție.

Eliminați alimente precum pâine, cartofi, paste, prăjeli în unt, alimente cu zahăr, alcool, lapte sau băuturi cu cafeină

t_6036104368_15b2943e7f_z
Exemplu Meniu in Dieta Dash

Faza II în dieta Dash

A doua fază în dieta Dash presupune o dietă bogată în proteine și legume, la fiecare masă servită.

Ce puteți consuma:

♣ cereale integrale- o felie de pâine integrală, jumătate de chiflă integrală, jumătate de paste integrale sau orez brun, jumătate de cartof copt sau 3 cartofi noi în coajă, o lingură de cereale integrale

♣ fructe- de regulă sărace în grasini, fructele reprezintă o importantă sursă de fibre, potasiu și magneziu; puteți consuma fie o mică bucată de fruct proaspăt, jumătate de pahar de suc de fructe, două linguri de fructe în suc la conservă sau o linguriță de fructe uscate

Ce mai puteți consuma:

Legume

În dieta Dash sunt recomandate legume variate, de aici nelipsite fiind roșiile, morcovii, cartofii dulci, broccoli, dar și verdețurile, o inepuizabilă sursă de vitamine, minerale și fibre. Exemplu: puteți consuma o salată verde sau o farfurie generoasă de legume crude sau fierte.

Lactate

Surse de calciu, vitamina D și proteine, lactate ca iaurtul, laptele, brânză și restul produselor de acest fel, nu pot lipsi din alimentație. Alegeți produsele cu un conținut scăzut de grăsimi. Exemplu: o cană lapte degresat

Carne slabă, de pasăre și pește

Bogată în proteine și în vitamine din complexul B, fier și zinc, carnea slabă poate reprezenta, însă, și o sursă bogată în grăsimi și colesterol.

Reduceți pe cât mai mult consumul de carne, înlocuind-o cu ouă, fructe de mare sau carne de pasăre de curte, fără piele. Adăugați în meniu pește bogat în acizi grași omega 3 (scade colesterolul), ca tonul, somonul sau hering.

Nuci, semințe, oleaginoase și leguminoase

Pentru a asigura sursa de magneziu, potasiu și proteine, consumați migdale, semințe de floarea-soarelui, mazăre, fasole și linte, pe lângă alimentele incluse în această familie. Consumate zilnic și în cantități mici, fibrele și fitochimicalele din plante vă vor proteja împotriva bolilor de cancer și cardiovasculare.

Grăsimi și uleiuri

Pentru a evita creșterea colesterolului din sânge și a riscului de boală coronariană, evitați carnea, untul, brânza, laptele integral, smântâna, uleiul de palmier și untura.

Biscuiții, snacks-urile, produsele de patiserie și alimentele prăjite trebuie și ele eliminate din meniul zilnic. Preferabile sunt dulciurile îndulcite cu ștevia, singurul îndulcitor natural din plante, recomandat, de altfel, și de specialiști.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *