Pe lângă faptul că dau gust şi savoare mâncărurilor, frunzele de ţelină sunt un antidot împotriva supragreutății.
Frunzele de țelină au efecte diuretice, ajutând la eliminarea excesului de apă din ţesuturi şi la ‘’topirea’’ mai eficientă a adipozităţilor în exces.
Consumul lor zilnic reduce reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea ‘’acceselor de foame’’, care apar frecvent la obezi, mai ales în condiţii de tensiune emoţională, de gol sufletesc.
Frunzele de ţelină – adăugate în alimentaţia de zi cu zi – ajută la o slăbire ușoară și sănătoasă, cu condiţia ca dieta să fie echilibrată, nu prea bogată în calorii, şi fără excese de dulciuri, grăsimi, făinoase, alimente sărate.
Cei interesaţi să slăbească cu ajutorul lor le pot ‘’ronţăi’’ ca atare, între mese, le pot adăuga în salata de crudităţi, ori ca adaos la ciorbe şi mâncăruri.
În plus, frunzele de țelină, consumate zilnic, întineresc pielea, făcând-o mai elastică, mai luminoasă şi mai netedă.
Datorită conţinutului său de clorofilă şi de siliciu organic, ţelina este ideală ca tonic pentru păr şi unghii.
Suc din frunze de ţelină
Se iau 40-50 g frunze de ţelină și se mărunţesc. Peste frunzele proaspete, mărunțite, se adaugă o jumătate de pahar de apă, apoi se mixează cu ajutorul blenderului.
Se lasă să stea 10 minute şi se strecoară.
Se bea sucul cu o jumătate de oră înainte de masă, de 2-3 ori pe zi. Sucul se consumă întotdeauna proaspăt. Se poar combina cu puțin suc de morcov. O cură durează 3 săptămâni.
Salată din frunze de ţelină
O mână de frunze de ţelină se toacă mărunt, se adaugă suc de lămâie şi câteva picături de ulei de măsline.
Această salată de țelină se consumă de 2-3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese, timp de 3 săptămâni.
Precauții
Curele de țelină pot conduce la apariția fotodermatitelor (sensibilitate exagerată a pielii la radiația solară) – de aceea, persoanele ce consumă frunze de țelină în cure intensive nu trebuie să se expună la soare puternic fără să folosească creme cu rol de filtrare sau de blocare a radiațiilor ultraviolete.
În foarte rare cazuri, țelina poate produce alergii (traduse prin urticarie, deranjamente digestive sau catar respirator, caz în care administrarea va fi întreruptă).
Care ….leustean !
Frunzele de telina arata altfel. Aceste frunze din poza sunt de leustean.
Daca tot vrei sa Dai sfaturi mai intaisa cunosti tu bine plantele!!!! Frunzele din poza sunt de leustean !