Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Despre fructul CHERIMOYA şi beneficiile sale pentru sănătate

Cherimoya este numele comercial al annonei, un arbust originar din Anzi.

Cherimoya (Annona cherimola) este un fruct în formă de pară, cu un miez cărnos, dulce, de culoare albă.

Gustul se aseamănă cu o mixtură de banane, ananas, mango și căpșuni.

Cherimoya poate fi pus la soare să se coacă și se verifică la fiecare câteva zile dacă a devenit moale (ca un avocado atunci când este copt). Coaja de cherimoya dobândește o culoare maronie atunci când se coace.

Deși mai rar, Cherimoya se găsește și în marile magazine din România.

Cum se consumă

Pentru a putea fi consumat, fructul trebuie să fie moale, iar coaja ar trebui să aibă o culoare verde închis spre maro.

Cherimoya se taie în două cu cuţitul şi se consumă cu linguriţa din interior, cât mai aproape de coajă, dându-se la o parte seminţele.

O altă variantă este curăţarea întregului fruct şi tăierea acestuia în cubuleţe, pentru a fi consumate ca atare sau în salate.

Coaja şi sâmburii au o toxicitate destul de crescută, astfel că vor fi obligatoriu date la o parte.

Principii active

Cherimoya conține foarte puține grăsimi și este lipsit de colesterol.

Fructul este bogat în vitamina A, C, E și B6. Mai conţine niacină (B3), riboflavină (B2), tianină (B1)

Din compoziția sa nu lipsesc minerale:  potasiu, sodiu, fosfor, calciu, fier, magneziu; acid aspartic, acid glutamic, lizină, tirozină, acid folic, acid ascorbic, antioxidanți.

Stimulează imunitatea

Stimulează imunitatea, grație conținutului ridicat de vitamina C, un puternic antioxidant natural care ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și elimină radicalii liberi din organism.

Proprietăți anti-inflamatorii

Are proprietăți anti-inflamatorii, datorită vitaminei C care luptă cu daunele produse de radicalii liberi.

Beneficii cardiovasculare

Raportul bine echilibrat de sodiu și potasiu din cherimoya ajută la reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Mai mult, reduce colesterolul ‘’rău’’ (LDL) și crește nivelul de colesterol ‘’bun’’ (HDL) în sânge.

Prin urmare, se îmbunătățește fluxul sanguin către inimă, oferind protecție împotriva infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral și hipertensiunii arteriale.

Împiedică reproducerea celulelor canceroase

Bogat în antioxidanți, cherimoya oferă beneficii anti-cancer. Celulele canceroase sunt formate din cauza radicalilor liberi produși de stresul oxidativ. Acești antioxidanți neutralizează efectul radicalilor liberi.

Cantitățile semnificative de fibre alimentare împiedică absorbția colesterolului în intestin și previn riscul de cancer de colon și de ficat.

Elimină stresul

Cherimoya este o sursă bună de vitamine B, în special vitamina B6 (piridoxină), care luptă contra iritabilității, depresiei și durerilor de cap.

Vitamina B6 protejează, de asemenea, împotriva bolii Parkinson, elimină stresul și tensiunea. 100 grame de fructe cherimoya conțin în jur de 0.527 mg sau 20% din nivelul recomandat zilnic de vitamina B6.

Protejează oasele și previne osteoporoza

Calciul din cherimoya este vital pentru sănătatea oaselor. În acest fel, ajută la prevenirea osteoporozei.

Sursă bună de minerale

Cherimoya conține cantități importante de potasiu, care este necesar pentru menținerea tensiunii arteriale normale, previne hipertensiunea și accidentul vascular cerebral.

Acesta susține, de asemenea, metabolismul și tranzitul intestinal, prin obținerea suficientă de fibre.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *