Scoarţa de salcie (Salix alba, Salix fragilis, Salix caprea) este un leac de primăvară cu efecte curative importante, printre care, tratarea reumatismului, guturaiului şi gripei.
Scoarţa ramurilor tinere, de 2 – 3 ani, mai groase de 1 cm. şi mai subţiri de 5 cm., se recoltează în lunile martie – mai, când seva abundentă permite desprinderea uşoară a cojii, sub formă de fâşii sau jgheaburi.
Coaja de salcie – preparare
Odată culeasă, coaja de salcie se taie mărunt, în bucăţi de maximum 3 cm. lungime, care se pun la uscat într-un strat de grosime medie, într-un loc curat şi bine aerisit.
Scoarţa de salcie lăsată în aer liber nu se ţine mai mult de 1 – 2 săptămâni, deoarece se pot pierde multe substanţe vindecătoare, sensibile la acţiunea aerului şi umidităţii.
Procesul de uscare este considerat complet când fâşiile de scoarţă devin casante şi se rup prin îndoire. Se păstrează în pungi de hârtie, într-un loc uscat şi curat. Înainte de administrare, coaja de salcie uscată se macină cu râşniţa electrică pentru cafea sau în piuă, cea din urmă variantă fiind însă mai dificilă.
Pe lângă pulbere, o altă formă de administrarea a scoarţei de salcie este decoctul, obţinut astfel:
Decoct din scoarţă de salcie (pentru 1 litru)
Se pun 2 linguri de coajă de salcie măcinată cu râşniţa electrică de cafea la o cană cu apă călduţă, a cărei temperatură să nu depăşească 40 de grade Celsius. Se lasă la macerat timp de 8 – 10 ore, după care preparatul se filtrează.
Planta rămasă după filtrare se fierbe în jumătate de litru de apă timp de 5 minute, apoi se lasă la răcit şi se filtrează.
La final, cele 2 macerate se combină, iar decoctul combinat de scoarţă de salcie se păstrează într-o sticlă cu dop, la frigider. Termenul de valabilitate al preparatului este de 4 zile.
Tratează reumatismul
Decoctul combinat din scoarţă de salcie este recomandat în medicina naturistă pentru tratarea şi vindecarea reumatismului, reumatismului cronic, spondilitei anchilozante. Motivul: compuşii din scoarţa de salcie au efect analgezic şi antiinflamator pentru articulaţii.

Mai mult, cura este recomandată şi pentru prevenirea tromboflebitei şi a accidentului vascular cerebral, datorită salicilaţilorcu efect antitrombonic. Potrivit unor studii clinice şi de laborator făcute cu compuşii salicilici din salcie şi plop, tratamentul mai este eficient pentru prevenirea cancerului şi a altor boli tumorale.
♣ În perioadele de criză, se bea câte o jumătate de pahar de decoct de scoarţă de salcie, preparat după reţeta descrisă, de 3 ori pe zi, vreme de minimum 21 de zile. Cura poate fi prelungită până la 2 – 3 luni.
Vindecă guturaiul şi gripa
Decoctul combinat de salcie este foarte uşor de asimilat, având efecte rapide. Tratează guturaiul şi gripa, eliminând simptomele asociate – febră, dureri musculare, ameţeală. Produce o sudorație intensă, însoţită de o senzaţie plăcută de relaxare, de reducere a febrei şi a durerii.
♣ Se iau câte 2 – 3 linguri de decoct, din 2 în 2 ore, până la ameliorare.
Adjuvant în diaree şi tuberculoză cu hemoptizie
Decoctul combinat din scoarţă de salcie, preparat după reţeta prezentată, este recomandat ca adjuvant în diaree şi tuberculoză cu hemoptizie.
♣ Se administrează câte 1 pahar de decoct, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni.
Precauţii şi contraindicaţii
Scoarţa de salcie este contraindicată femeilor însărcinate, celor alergici sau sensibili la aspirină.
Persoanele care iau medicamente nesteroidiene, antiinflamatorii, diuretice sau de inimă, sunt sfătuite să ceară părerea specialistului, înainte de a urma un tratament cu scoarţă de salcie.
trebuie încercat!
Este minunat !