Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Decoctul de Dafin, Recomandat în Diabetul Zaharat

Herbal tea

Pe lângă calităţile gastronomice, dafinul (Laurus nobilis) este una dintre plantele recomandate pentru reglararea nivelului de zahăr din sânge, îndeosebi în faze incipiente.

Frunzele de dafin conţin tanini, compuşi activi, până la 3% ulei esenţial – compus în cea mai mare parte din cineol (70%).

Frunzele dafinului

Frunzele dafinului trebuie să fie rigide, pergamentoase, mate, de culoare galben – verzuie. Cele stocate mai mult de 1 an îşi pierd parfurmul, arată o nuanţă spre cafeniu şi au, de regulă, un gust amar.

În ceea ce priveşte calităţile sale medicinale, dafinul este o plantă legendară, graţie proprietăţilor sale antispastice, antifungice, stimulatoare.

Dafinul şi diabetul zaharat

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge şi dezechilibrarea metabolismului.

Insulina (hormon) permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie, însă atunci când secreţia de insulină este insuficientă sau aceasta nu îşi îndeplineşte rolul în organism, se produce ceea ce noi numim diabet zaharat.

Dafinul se numără printre plantele cu eficiență dovedită în reglarea nivelului de zahăr din sânge, îndeosebi în faze incipiente.

Pentru a fi folosit ca remediu, există două modalităţi de preparare:

Infuzie de dafin

Peste 10 frunze de dafin şi 2 linguriţe de seminţe de pătlagină, se toarnă 600 ml. de apă clocotită, iar vasul se înveleşte într-un material călduros.

Se lasă astfel timp de 3 ore, după care se strecoară şi se beau  150 – 200 ml. de infuzie de dafin, dimineaţa, pe stomacul gol, urmând ca în timpul zilei, să se mai bea de 3 ori, împărţit în doze egale, cu 30 de minute înainte de masă.

Cura durează 3 zile, cu pauză de 10 zile.

ceai de dafin
Decoctul de Dafin Regleaza Nivelul de Zahar din Sange

Decoct de dafin

Se rup mărunt 15 frunze de dafin şi împreună cu o linguriţă de rădăcină de brusture tocată se pun într-un vas emailat, în care s-au adăugat 300 ml. apă rece.

Se pun pe foc, iar după primul clocot se lasă la o flacără mai slabă pentru încă 5 minute, după care se toarnă în termos şi se lasă la infuzat timp de 4 ore. Se strecoară şi se bea în timpul zilei, cald, cu înghiţituri mici.

Ca şi în cazul infuziei, cura cu decoct de dafin are o durată de 3 zile, iar după o pauză de 10 zile, se poate relua.

Administrarea dozelor

Dozele de infuzie sau de decoct de dafin se vor corecta în funcţie de rezultatele analizelor zilnice ale nivelului de glicemie.

Pentru o înţelegere mai bună a modului de administrare, dăm următorul exemplu: atunci când valorile sunt situate la 180 – 230 de unităţi, se vor administra 200 ml. dimineaţa, urmând ca după scăderea valorilor la 130 – 150 de unităţi, doza să fie micşorată la 120 – 150 ml., pe o perioadă de maximum 3 luni, respectând pauza obligatorie de 4 săptămâni.

Contraindicaţii

Atât infuzia, cât şi decoctul de dafin, sunt contraindicate persoanelor care, pe lângă diabet, suferă de afecţiuni grave de inimă, precum şi celor cu nivelul scăzut de coagulare a sângelui.

De asemenea, preparatele din frunze de dafin sunt contraindicate femeilor însărcinate sau care alăptează, şi în faze avansate de diabet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *