Decoctul de CICOARE detoxifică, previne şi tratează diabetul

Decoctul de cicoare (Cichorium intybus) este un preparat folosit, printre altele, pentru prevenirea diabetului, o boală cronică caracterizată prin hiperglicemie.

Hiperglicemia înseamnă creşterea nivelului glucozei în sânge peste limitele considerate normale.

Cicoarea previne diabetul

Persoanele predispuse la diabet se confruntă cu o tulburare de secreţie a insulinei. Rădăcina de cicoare reglează secreţia de insulină şi previne accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele bolii.

Decoct de cicoare

Într-un pahar de apă se pun 2 linguriţe de pulbere din rădăcină de cicoare şi se lasă la macerat timp de 6-8 ore, la temperatura camerei, apoi se strecoară. Lichidul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe timp de 2 minute cu un alt pahar de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte.

  • Pentru prevenirea diabetului, se bea câte o jumătate de litru de decoct de cicoare, administrat în reprize, de 4 ori pe zi, în cure de 2-3 săptămâni.

Cicoarea regleaza secretia de insulina

Cicoarea tratează diabetul de tip II

În urma unui studiu realizat timp de 2 săptămâni pe animale de experienţă cu diabet indus, s-a constatat  că cicoarea reduce glicemia cu aproximativ 20%, trigliceridele cu 19% şi colesterolul total cu 16%. Planta reduce şi producerea de glucoză la nivel hepatic şi stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice.

  • Se administrează câte 1 litru pe zi de decoct (pe parcursul unei zile), în cure de 2 săptămâni.

Elimină toxinele

Decoctul din rădăcină de cicoare ajută la eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii în tratamentul unor afecţiuni reumatice, precum guta, reumatismul şi artrita.

  • Se fierbe 1 linguriţă de rădăcină uscată şi mărunţită într-o cană şi jumătate de apă, timp de 5 minute, apoi se filtrează. Ceaiul se bea călduţ, porţionat în trei prize, înaintea meselor principale, în cure de 2 săptămâni.

O astfel de cură creşte secreţia de bilă, contribuind şi la regenerarea celulei hepatice, mai ales în cazul persoanelor care consumă mult alcool.

Precauţii, contraindicaţii

Persoanele cu pietre la rinichi nu vor consuma în cantităţi mari cicoare. Consumată în exces, cicoarea poate să favorizeze apariţia gazelor şi a diareei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *