De ce GĂLBENUȘUL OUĂLOR FIERTE devine GRI-VERZUI și cât de sigur este pentru CONSUM

Ouăle sunt bogate în proteine, fier, vitaminele A și B12, niacină, biotină, acid folic, precum și în vitaminA D, de care ducem lipsă aproape toți.

Ele intăresc sistemul imunitar, previn bolile cardiovasculare, au efecte pozitive asupra funcțiilor cerebrale, sunt recomandate în dietA persoanelor supraponderale, a sportivilor, a femeilor care doresc să rămână insărcinate.

De asemenea, ouăle conțin niște fermenți cu efect antimicrobian, antiedemic și antiinflamator.

Ouăle nu trebuie fierte prea mult

Prin fierberea albușului, o glicoproteină din compoziția oului  (avidină), vinovată de blocarea proceselor de absorbție a unor nutrienți în organismul uman, este inactivată, ceea ce face să poată fi consumat întreg oul fără a avea efecte nedorite.

Pe de altă parte, se întâmplă ca gălbenușul oului să aibă o culoare verzuie, cu tentă gri-negricioasă.

Din ce cauză se modifică nuanța gălbenuşului

Gălbenuşul de ou conține fier și sulf, iar albușul conține hidrogen sulfurat.

Sub acțiunea căldurii, proteinele din ou trec printr-un proces de agregare și coagulare, în timp ce hidrogenul sulfurat se combină cu fierul și astfel se formează sulfură de fier.

Sulfura de fier este cea care dă culoarea gri-verzuie a gălbenuşului. Cu cât oul este fiert mai mult, cu atât se formează mai multă sulfură de fier, iar gălbenuşurile devin mai închise la culoare.

În cazul ouălor fierte în exces, există o acumulare mai mare de compuși pe bază de sulf, care transformă ouăle din alimente benefice în unele indigeste, potențial toxice.

Cum se fierb ouăle, conform oamenilor de știință

Temperatura perfectă pentru ca albușul să se solidifice, fără a deveni cauciucat, este de 82 de grade Celsius, în timp ce temperatura ideală pentru gălbenuș este de 77 de grade Celsius.

Odată depășit acest prag, gălbenușul poate deveni uscat și sfărâmicios, iar hidrogenul sulfurat din albuș și fierul din gălbenuș reacționează, conferind oului o paloare verzuie.

Cum se fierb ouăle astfel încât gălbenușul să fie gătit, iar albușul să rămână fraged:

  • Se pun ouăle în apa care clocotește și se lasă să fiarbă timp de 30 de secunde. Se adaugă apă rece sau gheață pentru a scădea temperatura, apoi se lasă să ajungă din nou la punctul de fierbere și se continuă fierberea pentru încă 7-9 minute, în funcție de preferințe.

 

loading...
Loading...

7 Comments

  1. 1
  2. 7

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>