Consumat cu regularitate, morcovul menţine sănătatea organismului şi în special pe cea a ochilor şi pe cea a oaselor, datorită conţinutului de vitamina K.
Nuanţa portocalie a morcovului este dată de către beta-caroten, un puternic antioxidant.
Acesta este absorbit în intestin şi transformat în vitamina A, în timpul digestiei. Vitamina A este o substanţă folosită de ficat pentru evacuarea toxinelor din organism.
Totodată, fibrele din mere curăță colonul şi ajută la eliminarea paraziţilor intestinali, contribuind la sănătatea tractului intestinal.
Cura cu suc de morcovi
Sucul de morcovi se obţine cu ajutorul storcătorului electric centrifugal. Se folosesc morcovii proaspeţi, cu tot cu coajă, bine spălaţi.
Se consumă 150-300 ml. suc de morcov, dimineaţa, pe stomacul gol, în cure de 3 săptămâni, urmate de 1- 2 săptămâni de pauză.
Nu se depăşeşte doza maximă indicată, deoarece poate produce deranjamente gastro-intestinale, pigmentări anormale ale pielii, stări de inapetenţă.
– Deoarece morcovii conţin substanţe solubile în apă, conţinutul nutritiv este mult mai bine absorbit în prezenţa uleiului. Prin urmare, este indicat să se adauge în sucul de morcovi o picătură de ulei de măsline, pentru ca organismul să absoarbă toate elementele nutritive.
Beneficiile curei cu suc de morcovi
Îmbunătăţeşte vederea: betacarotenul protejează împotriva degenerării maculare (afecţiune care include o varietate de boli de natură oftalmologică) şi a cataractei
Elimină pietrele la rinichi: elimină acidul uric din organism, fiind indicat şi în reumatism, gută sau artrită
Combate anemia: aduce un aport considerabil de fier şi de vitaminele B şi C
Previne creşterea glicemiei: glucidele pe care le conţin morcovii eliberează treptat glucoza sau energia
Previne apariţia bolilor cardiace: morcovii scad colesterolul ‘’rău’’ care cauzează ateroscleroză, iar fibrele pe care le conţin eliberează fluxul sanguin de excesul de lipide; potasiul ajută la echilibrarea nivelului de sodiu şi ţine presiunea sângelui sub control
Tratează hipertensiunea: potasiul şi magneziul, uşor asimilabile, ajută la reglarea tensiunii arteriale, dar şi a ritmului cardiac
Reduce riscul de infarct miocardic: morcovii scad nivelul colesterolului şi al grăsimilor din sânge, reglează ritmul cardiac şi scad hipertensiunea (principalele cauze ale apariţiei infarctului)
Reglează activităţile ficatului: la nivel hepatic, morcovul acţionează asupra bilei în special, însă poate să regleze ansamblul activităţilor din ficat
Ajută la pierderea în greutate: fibrele alimentare din morcovi hrănesc organismul, induc senzaţia de saţietate şi menţin sănătatea tractului intestinal
Menţine sănătatea colonului: fibrele din morcovi contribuie la curăţarea optimă a colonului
Combate constipaţia: morcovii normalizează flora, vindecând inflamațiile, ajutând la eliminarea toxinelor de pe pereţii intestinali.