Plante naturiste, Tratamente naturiste

Cum trebuie luată CICOAREA în afecţiuni şi boli DIGESTIVE

Cicoarea (Cichorium intybus) era considerată încă din antichitate un elixir pentru digestie.

 În medicina populară românească, rădăcina de cicoare se administra celor care sufereau de atonie gastro-intestinală şi de constipaţie.

Planta are excelente calităţi depurative şi efecte probiotice – favorizează dezvoltarea de bacterii prietenoase.

În afecţiunile şi bolile digestive, cicoarea poate fi luată sub formă de pulbere sau de extract.

Dispepsie, digestie dificilă

Principiile active din rădăcina de cicoare sporesc secreţia de bilă şi de sucuri gastrice. Se îmbunătăţeşte astfel digestia şi se elimină balonarea, inapetenţa, atonia gastrică.

♣ Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere din rădăcină de cicoare, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă.

Constipaţie

Rădăcina de cicoare conţine zaharuri nedigerabile care stimulează formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus în colon. Totodată, cicoarea creşte biomasa fecalelor şi conţinutul lor de apă, stimulează peristaltismul intestinal, îmbunătăţind eliminarea.

♣ Se iau câte 2 linguriţe de pulbere pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 3 săptămâni. La nevoie, tratamentul se poate relua după o pauză de 5 zile.

Candidoza digestivă

Administrarea cicorii are o serie de efecte complexe, ce au ca scop inhibarea dezvoltării Candidei albicans, precum şi a altor tulpini ale ei.

♣ Se iau câte 4-6 capsule cu extract de cicoare pe zi, administrate cu iaurt probiotic, în cure cu o durată de 1-2 luni.

Ulcer gastric

Extractul de cicoare reface mucoasa şi pereţii gastrici lezaţi. De asemenea, favorizează dezvoltarea unei flore normale în stomac, inhibând în acest mod dezvoltarea Helicobacter pylori.

♣ Se iau câte 0,8-1,2 gr. extract de cicoare pe zi, în timpul meselor principale, în cură de 4 săptămâni. În acest caz, cicoarea nu se administrează niciodată înainte de masă, întrucât stimulează secreţiile gastrice, ceea ce poate agrava ulcerul gastric.

  • Pulberea de cicoare – se obţine prin măcinarea rădăcinii uscate cu râşnița electrică.
  • Extractul de cicoare – obţinut din tinctura de cicoare, extractul de cicoare este o pulbere fină, amară, care conţine de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla pulbere de cicoare; se găseşte în farmacii şi magazine naturiste, sub formă de capsule.

Contraindicaţii

Preparatele pe bază de cicoare nu vor fi administrate în cantităţi mari persoanelor cu pietre la rinichi, pentru că rădăcina are un conţinut ridicat de oxalaţi.

loading...
Loading...