Cum se prepară VINUL de SALVIE şi ce putem trata cu el

Vinul de salvie (Salvia officinalis) este un remediu care nu ar trebui să lipsească din nici o casă, fiind de ajutor în zeci de afecţiuni şi boli.

Pe lângă faptul că este accesibil şi se prepară uşor, vinul terapeutic acţionează benefic asupra sănătăţii, cu condiţia să fie preparat şi administrat corect.

Se obţine din frunzele de salvie, care conţin conţin un ulei volatil cu o compoziţie complexă (tuionă), tanin, un principiu amar (picrosalvină), substanţe estrogene, acid nicotinic, acid ursolic, vitamina B1 şi vitamina C.

Recoltarea frunzelor de salvie

Salvia este o plantă foarte aromată, cu frunze verzi, albicioase, şi flori rozalbe şi violete. Frunzele tinere sunt acoperite cu peri albi-argintii, iar cele vârstnice sunt fără peri, de culoare verde pe partea superioară, cenuşii pe partea inferioară.

În scop terapeutic, se recoltează frunzele, care se usucă la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate.

După uscare, planta se păstrează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Pentru a preveni alterarea principiilor active, frunzele de salvie se păstrează ca atare, până în momentul prelucrării/utilizării, mărunţirea groscioară făcându-se înaintea procesării.

Vin terapeutic din frunze de salvie – Reţete

Metoda 1

Într-un litru de vin alb se pun la macerat 50 gr. frunze de salvie uscate şi mărunţite groscior, timp de 10 zile, perioadă în care se agită de 2-3 ori pe zi.

Vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat, timp de alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu vin alb, până la 1 litru, şi se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml.

⇒ Dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade, preparatul se poate păstra la temperatura camerei, timp de 1 an de zile.

⇒ În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, acest preparat se va păstra la frigider.

vin de salvie

Vinul de salvie, elixir pentru sanatate

Metoda 2

Într-un litru de vin natural alb se pun 20 de linguri de pulbere de salvie şi se lasă să se macereze vreme de 3 săptămâni, după care se strecoară.

Administrare

De regulă, se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă, la nevoie sau în mod regulat.

♣ Bolile venelor şi capilarelor – se bea o cană de vin, seara, la culcare;

♣ Boli virale (răceală, gripă, guturai) – se bea câte o ceaşcă cu vin fierbinte în care s-a adăugat puţin scorţişoară, de 2 ori pe zi, după masă;

♣ Stimulent digestiv (creşte apetitul şi favorizează digestia) – pentru creşterea apetitului, vinul se administrează înainte de masă, iar pentru favorizarea digestiei, după masă;

♣ Insuficienţă biliară (activează secreţia din bilă);

♣ Bolile sistemului nervos central (insomnii, anxietate, nervozitate);

♣ Afecţiuni alergice (urticarie, prurit);

♣ Tulburări de menopauză (bufeuri, agitaţie, iritabilitate, transpiraţii reci, palpitaţii);

♣ Boli din sfera ORL (amigdalite, rinite, faringite, laringite, sinuzite);

♣ Boli ale cavităţii bucale (afte, gingivite, ulceraţii, hipersalivație excesivă);

♣ Antiperspirant (combaterea transpiraţiilor excesive nocturne) – se administrează o ceaşcă, seara, la culcare.

Contraindicaţii

Vinul de salvie nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool, în sarcină, alăptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *