Cum se face CATAPLASMA cu MUŞEŢEL şi ce putem trata cu ea

Muşeţelul (Matricaria chamomilla), una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume, acţionează asupra tuturor ţesuturilor din organism, fiind foarte util în tratarea afecţiunilor pielii, precum şi a durerilor articulare.

Folosit extern, muşeţelul este unul dintre cele  mai puternice antialergice, cicatrizante şi antiinflamatoare naturale, efectul său vindecător fiind cu totul excepţional.

Florile de muşeţel – componente active

Componentele active principale ale florilor de muşeţel sunt camazulena, apigenina şi bisabolol (are rol antibacterian).

Florile de muşeţel mai conţin matricarină şi matricină, un număr important de flavonoizi, glucozide, fitosteroli şi acizi graşi.

În scop terapeutic, ele pot fi folosite în stare proaspătă, însă compuşii activi îşi păstrează calităţile pe o perioadă de 1 an de zile, cu condiţia ca florile să fie uscate într-un loc întunecos şi lipsit de umezeală.

În luna iunie, planta secretă din belşug uleiurile aromate care îi dau mirosul specific. Culese într-o zi caldă, uscată şi cu mult soare, florile de muşeţel sunt adevărate elixiruri pentru sănătate. Cu ele putem obţine remedii pe cât de simple, pe atât de puternice.

Este şi cazul cataplasmei cu muşeţel, ale cărei aplicaţii medicale nu sunt de neglijat.

Cataplasme cu flori de muşeţel

Cataplasmele cu muşeţel sunt un remediu simplu, puternic şi poate fi folosit de către oricine.

Cum se procedează:

O mână de flori de muşeţel mărunţite se lasă la înmuiat în apă caldă (NULL – 50 de grade Celsius) timp de 1 – 2 ore.

Se storc, se învelesc într-un tifon şi se aplică pe zona afectată, unde se lasă să acţioneze timp de 1 – 2 ore.

Aplicaţiile medicale ale cataplasmei cu muşeţel s-au dovedit foarte utile în:

Alergie cutanată

Principala specilaitate a florilor de muşeţel este alergia cutanată. Planta are proprietatea excepţională de a bloca acţiunea histaminei, scăzând inflamaţia şi edemul, ca de altfel, senzaţia de mâncărime specifică acestei afecţiuni.

Aşadar, încă de la primele semne de  alergie, pe locul afectat se aplică o cataplasmă cu flori de muşeţel, care se ţine timp de 60 de minute, după care pielea se lasă să se usuce la aer.

Arsuri pe piele

Arsurile pe piele de gravitate mică şi medie răspund foarte bine la cataplasmele cu muşeţel. Înainte de toate, se face o dezinfecţie a zonei cu plămădeală de muşeţel, apoi se pune cataplasma, care activează epitalizarea şi vindecarea arsurii.

cataplasme musetel

Florile de musetel, cicatrizante si antitumorale

Plămădeală cu muşeţel: se umple o sticlă cu flori de muşeţel uscate şi mărunţite, apoi se toarnă rachiu tare sau alcool alimentar, până ce florile sunt acoperite complet; recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 2 – 3 săptămâni, după care se filtrează prin tifon.

Dureri articulare

O cataplasmă caldă cu flori de muşeţel aplicată pe zona afectată alină durerile articulare.

În acest caz, peste cataplasmă se pune o sticlă cu apă fierbinte, pentru a menţine temperatura.

Ten iritat

Muşețelul are puternice efecte antialergice şi antiinflamatoare.

Tenul iritat şi înroşit se tratează foarte bine cu cataplasme cu muşeţel ţinute zilnic pe zona afectată, timp de 30 de minute.

Expunere excesivă la radiaţii ultraviolete

Expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete poate fi un real pericol, în special pentru persoanele cu ten deschis şi predispuse la apariţia aluniţelor.

Pentru tratarea arsurii solare şi prevenirea evetualelor procese de malignizare ale leziunilor, se recomandă ca pe zonele afectate să se aplice o cataplasmă cu flori de muşeţel şi rădăcini de tătăneasă (se găsesc în magazinele naturiste), amestecate în proporţii egale.

Eficienţa plantelor se datorează, în acest caz, proprietăţilor cicatrizante şi antitumorale.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *