Aliment cu valoare culinară şi terapeutică deosebită, ceapa nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic.
Aparent banală, ceapa este inclusă în categoria legumelor care au captat interesul ştiinţei, fiind intens cercetată în spitale universitare din Japonia, din Iran sau din Rusia, în laboratoarele unor facultăţi de medicină şi farmacie din Italia, din Israel, din India sau din Franţa.
Motivul: ceapa are un potenţial vindecător uimitor, prevenind şi tratând boli pe care medicina modernă nu ştie să le vindece.
Există mai multe modalităţi prin care putem beneficia de proprietăţile terapeutice ale cepei. Cel mai indicat, însă, este consumul cepei crude, întrucât prepararea termică îi distruge calităţile nutrive.
Un preparat pe bază de ceapă, simplu şi eficient, este salata, care poate fi pregătită astfel:
Ca garnitură
Ingrediente
6 cepe mari (roşii, preferabil)
oţet, ulei de măsline sare, piper – pentru dressing
100 gr. măsline negre
Ceapa se curăţă, se spală şi se taie solzişori, se sărează după gust şi se lasă aproximativ o oră, pentru a se elimina excesul de zeamă. Se aşează într-o salatieră, se presară dressing-ul (sosul) şi se ornează cu măsline.
Poate fi servită ca garnitură la fripturi.
În scop terapeutic
Salata de ceapă este formă ideală de consum pentru persoanele care doresc să obţină rezultate terapeutice de durată.
• Salată de ceapă (roşie sau albă)
Se ia o ceapă mare, de minimum 80 gr., se curăţă de coajă, se spală şi se taie mărunt. În continuare, ceapa se freacă cu 1 vârf de cuţit de sare, adăugându-se puţin suc proaspăt de lămâie şi pătrunjel verde, după gust, tăiat mărunt.
Se consumă o astfel de doză, o singură dată pe zi, la o masă.
• Salată de ceapă verde
Se spală foarte bine 2 – 4 tulpini de ceapă verde, se toacă foarte fin şi se pun într-o porţie de salată (pentru o persoană).
Pentru a fi mai digerabilă şi mai uşor de suportat de către colecist şi ficat, ceapa verde se asociază foarte bine cu frunzele de leuştean şi cu cele de pătrunjel, însă se poate combina cu orice tip de verdeţuri – salată verde, spanac, salată roşie – roşii sau ardei. În acest mod, ceapa verde devine mai digerabilă.
Persoanele care tolerează bine ceapa o pot consuma foarte simplu, doar cu sare, suc de lămâie şi puţin ulei de măsline.
Salata de ceapa, stimul general
Proprietăţi terapeutice
Principalele proprietăţi terapeutice ale salatei de ceapă sunt:
♣ stimul general – al sistemului nervos, hepatic, renal
♣ digestiv – ajută la digestia făinoaselor
♣ puternic diuretic şi depurativ
♣ afrodisiac
♣ vermifug
Indicaţii terapeutice
♣ tulburări de memorie, depresie
♣ litiază biliară, fermentații intestinale
♣ litiază renală cu uraţi (prevenire – 120 gr. salată de ceapă albă sau roşie)
♣ eczeme, acnee
♣ bronşită, viroze respiratorii
♣ boli renale cronice (salată de ceapă verde)
♣ diabet, ateroscleroză
♣ îmbătrânire prematură
Precauţii
Ceapa va fi consumată cu precauţie de către bolnavii de gastrită, de colită de fermentaţie şi de cei cu colon iritabil.
Pentru prevenirea inhibării peristaltismului gastric, încetinirea procesului digestiv, apariţia stărilor de greaţă şi a indigestiei puternice, este recomandat ca ceapa verde să fie redusă până la limita suportabilităţii, urmând ca organismul să fie obişnuit gradat cu acest remediu.
Pentru corectarea mirosului respiraţiei, după administrarea cepei se poate consuma puţin suc de lămâie sau se pot mesteca frunze de leuştean sau de pătrunjel verde.
Eu obisnuiesc ca inainte de a o consuma …deci dupa ce tai fideluta ssu cum vresu eu sa o tin un timp in apa rece apoi o scurg si ii adaug ulei de care am sare putin piper negru..
Asa i dispare din iuteala si va fi mai suculenta (asa fac si cu frunzele de salata, sau orice frunza ce o vreau folosita in salata…)
Daca tineti ceapa taiata in apa rece isi pierde,toate calitatile ei,nu este corect!!!
Asa e, pentru ca multe vitamine sunt solubile in apa!
Cea mai buna salata cu ceapa mi-o fac cu 2-3 cepe taiate solzisori si frecate cu putina sare, cu 1-2 oua fierte si feliate, un strop de ulei de masline si multa lamaie sau un pic de otet balsamic 🙂
buna