Plante naturiste, Rețete naturiste

Cum să ne facem şampon din SĂPUNĂRIŢĂ – o plantă care face clăbuc, la fel ca săpunul

Săpunăriţa (Saponaria officinalis) conţine o substanţă activă – saponină – care face clăbuc, la fel ca săpunul (de unde şi numele românesc).

Rădăcinile săpunăriţei conţin un detergent natural foarte utilizat de medicii romani pentru a calmă\a mâncărimile, ȋnroşirea pielii şi inflamațiile.

În Grecia antică, planta a fost folosită la început ca detergent şi şampon natural, însă medicii timpului au observat că are efect şi ca dezinfectant, astfel că spălau cu spuma ei rănile leproşilor.

Şampon din săpunăriţă contra mătreţii

Şamponul cu săpunăriţă este recomandat împotriva mâncărimii pielii capului şi contra mătreţii.

Ingrediente

  • 1 lingură de rădăcină de săpunăriţă, uscată şi rasă
  • jumătate de litru de apă rece
  • ulei esenţial de lavandă, vanilie, vernină, trandafir, etc. (la alegere)

Cum se procedează

Se pune planta în apă rece. Recipientul se pune pe foc, la flacără mică, timp de 15 minute. Se strecoară, după care se adaugă câteva picături din uleiul preferat, pentru parfum. Cantitatea ajunge pentru trei spălături. Se păstrează într-o sticlă închisă, la frigider.

Sapunarita contine o substanta care face clabuc, la fel ca sapunul

Şampon cu săpunăriţă, pentru păr uscat şi fragil

După câteva şamponări cu săpunariţă, părul uscat sau fragil îşi recapătă vigoarea.

Reţetă, utilizare

Se pune la fiert 1 litru de apă. Când clocoteşte, se adaugă 70 g de rădăcină de săpunăriţă (3 linguri), se lasă să fiarbă timp de 20 de secunde, apoi se stinge focul şi se lasă decoctul să se infuzeze 10 minute. Se strecoară lichidul şi se aplică pe părul umed, ca un şampon obişnuit. Planta face clăbuc.

Şampon cu săpunăriţă, pentru îngrijirea părului

Se pun la fiert 2 linguri de rădăcină rasă, în 1/2 litri de apă. Se lasă să se răcească puţin, se strecoară, apoi se aplică pe părul umed. Se masează la fel ca şamponul, apoi se clăteşte cu apă în care se pune 1 linguriţă de oţet de mere.

Loţiune pentru potolirea mâncărimilor

Ingrediente

  • 1 lingură de rădăcină de brusture
  • 2 linguri cu rădăcină de săpunăriţă
  • 500 ml. apă rece

Cum se procedează

Se varsă plantele în vasul cu apă rece  şi se pun să fiarbă pe foc, timp de 10 minute. Se stinge focul şi se strecoară lichidul.

Utilizare

Se şterge pielea uşor, cu un tampon înmuiat în loțiunea călduţă. Remediul tratează eczmele, acneea, psoriazisul. Se lasă să se usuce, după care se aplică o alifie de gălbenele sau muşeţel.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>