Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cum să facem LAPTE de COCOS acasă şi de ce este bine să îl consumăm zilnic

Laptele de cocos, cu un gust dulceag şi o textură untoasă, conţine acid lauric, un tip de grăsime benefică, foarte uşor absorbită şi transformată în energie de către organism.

Este plin de vitamine(C, E, B1, B3, B5, B6), sodiu, fier, calciu, magneziu şi fosfor, şi prezintă un nivel important de lipide şi de acizi graşi saturaţi esenţiali.

Laptele de cocos (băutură fără lactoză, soia, nuci sau cereale ) reprezintă o opţiune ideală şi pentru persoanele cu alergii la lactate, nuci, alune, soia sau cereale, ca de altfel, pentru vegani sau pentru persoanele care adoptă un regim pe bază de produse de origine vegetală.

Poate fi cumpărat din comerţ, însă se poate prepara şi acasă, astfel:

Lapte din nucă de cocos – Reţetă

Ingrediente

1 nucă de cocos; 950 ml. apă călduţă

Mod de preparare

Cu ajutorul unui cuţit mai mare, se crapă nuca de cocos, lovind-o în centru, cu spatele lamei cuţitului.

În continuare, nuca de cocos se sparge în bucăţi mai mici, după care pulpa se îndepărtează cu ajutorul cuţitului. Miezul rezultat se adaugă în blender sau în robotul de bucătărie şi se amestecă bine, până când se mărunţeşte.

În miezul mărunţit se toarnă jumătate din cantitatea de apă şi se amestecă bine. Laptele obţinut se stoarce printr-o sită, într-un vas separat. După stoarcerea laptelui, peste nuca de cocos rămasă se adaugă şi restul apei, amestecând foarte bine şi repetând aceeaşi procedură (se stoarce din nou).

Se obţin astfel 950 ml. de lapte din nucă de cocos.

Pentru că are un conţinut mediu spre ridicat de calorii, laptele de cocos se consumă în măsuri mici, ¼ sau ½ cană fiind suficientă pentru o zi. Poate fi consumat ca atare în combinaţie cu alte arome (smoothie) sau poate fi adăugat în diferite reţete.

Este recomandat a fi introdus în dieta zilnică, datorită numeroaselor beneficii importante asupra sănătăţii:

Uşor de digerat, elimină constipaţia

Laptele de cocos acţionează asemenea unui pansament pentru tractul digestiv. Un tract digestiv bine hidratat combate constipaţia.

Datorită electroliţilor şi grăsimilor sănătoase pe care le conţine, băutura hrăneşte membrana digestivă, îmbunătăţind sănătatea intestinelor şi prevenind problemele care pot apărea în această zonă.

Ajută la pierderea în greutate

Cu un conţinut bigat în trigliceride cu un lanţ mediu, laptele de cocos este săţios şi accelerează metabolismul.

Având în vedere conţinutul caloric, laptele de cocos trebuie consumat cu moderaţie, ȋnsă integrat într-o dietă sănătoasă, acesta furnizează acizii graşi şi mineralele necesare detoxifierii şi pierderii în greutate.

Protejează sănătatea inimii

Aproximativ 50% din grăsimile pe care nuca de cocos le conţine sunt compuse din acid lauric, un acid cu activitate antibacteriană şi antivirală, asociat cu menţinerea nivelului optim de colesterol şi protejarea sănătăţii inimii.

Totodată, conţinutul bogat în minerale importante pentru circulaţie şi reglarea sângelui transformă laptele de cocos într-un remediu natural pentru reducerea presiunii arteriale şi menţinerea vaselor de sânge elastice, fără acumulări de placă.

lapte de cocos
Laptele de cocos intareste sistemul imunitar

Previne diabetul

Grăsimea sănătoasă din laptele de cocos încetineşte ritmul eliberării zahărului din sânge, ţinând sub control nivelul de insulină, prevenind creşterea bruscă a nivelului zahărului sau apariţia diabetului.

De asemenea, trigliceridele cu lanţ mediu din a sa compoziţie reprezintă o sursă de energie mult mai bună pentru organism decât zahărul.

Menţine oasele puternice şi previne osteoporoza

Datorită conţinutului bogat în fosfor (240 mg/ceaşcă), laptele de cocos previne pierderea densităţii oaselor. Deşi nu este foarte bogat în calciu (38 mg/ceaşcă), studiile au arătat că acesta este un aliment care poate juca un rol important în prevenirea apariţiei osteoporozei.

Acelaşi conţinut bogat în fosfor scade riscul apariţiei cariilor şi bolilor gingivale, în timp ce electroliţi precum magneziu şi potasiu, prezenţi în laptele de cocos, refac ţesuturile deteriorate, întărindu-le.

Luptă împotriva infecţiilor şi a viruşilor

Laptele de cocos conţine compuşi proprietăţi antibacteriale, antifungice şi antivirale  – acid lauric, lipide antimicrobiale, acid capric. În organism, acidul lauric este transformat în monolaurină, cunoscută ca un compus care luptă împotriva infecţiilor şi a viruşilor.

Vitamina C protejează celulele imunitare de radicalii liberi, prevenind apariţia răcelilor şi infecţiilor (menţine sistemul imunitar sănătos).

Hidratează pielea

Datorită conţinutului de grăsimi, laptele din nucă de cocos, ingerat sau aplicat direct pe piele, ajută la hidratarea pielii, menţinând-o tânără şi catifelată.

Pentru aceasta, se aplică un strat subţire de lapte de cocos pe pielea curată, se lasă să acţioneze timp de 15 minute, după care se îndepărtează cu apă.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *