Cum ne putem trata cu ULEI volatil de IENUPĂR: proprietăţi, administrare, beneficii

Uleiul volatil de ienupăr  este obţinut din părţile aeriene ale plantei Juniperus communis şi se obţine doar pe cale industrială.

Se găseşte în farmaciile şi în magazinele naturiste. Se cumpără doar cel medicinal, care are o menţiune explicită pe ambalaj că poate fi folosit pentru uz intern.

Acţiune

Uleiul volatil de ienupăr are acţiune diuretică, antiseptică şi dezinfectantă, uşor expectorantă, antitusivă, sudorifică, antispastică, stomahica şi carminativă.

Administrare

Se administrează câte 2-5 picături de ulei volatil, de 2 ori pe zi, diluate într-o ceaşcă de apă sau 1 linguriţă de miere de albine, după mesele principale. Se ţin cure de 2 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză.

Indicaţii terapeutice

Intern:

  • Tulburări funcţionale ale aparatului reno-urinar
  • Stări inflamatorii ale cailor respiratorii
  • Afecţiuni digestive
  • Probleme neuro-musculare de natură reumatică, dureri la nivelul articulaţiilor
  • Reechilibrare şi calmare în plan psihic, ameliorarea stărilor de anxietate, stres, emotivitate, tensiune nervoasă
  • Infecţie cu candida (Candida alba, Aspergillus) – câte 5 picături (de 2 ori pe zi, în cure de 14 zile, urmate de alte 14 zile de pauză).

Uleiul volatil de ienupar are actiune dezinfectanta

Extern:

  • Bronşită cronică

Se fac băi generale, în care se adaugă câte 10-15 picături de ulei volatil de ienupăr (doza se reîmprospătează o dată la 10 minute) în apa de baie fierbinte. O baie durează 20 de minute şi are efecte antiinflamatoare bronşice, decongestive, uşor antibiotice.

  • Bronşită acută şi în pneumonie 

Se recomandă dizolvarea în 3 linguri de ulei de măsline a 10 picături de ulei de ienupăr şi a 10 picături de ulei de cimbru. Se face masaj pe zona toracică (efect decongestiv şi antibiotic).

  • Dureri musculare şi articulare

Se face masaj cu ulei de ienupăr preparat după acesta reţetă:

3 ml. de ulei volatil de ienupăr se dizolvă în 100 ml. de ulei de măsline sau de floarea- soarelui; soluţia astfel obţinută se foloseşte pentru masaj uşor contra durerilor musculare şi articulare, de 2 ori pe zi.

O şedinţă de masaj va dura în medie 5 minute şi va fi făcută cu blândeţe (are efecte antiinflamatoare şi de reducere a durerii).

Precauţii, contraindicaţii

Ienupărul este contraindicat în sarcină şi alăptare, persoanelor care vor să procreeze. Persoanele care deja suferă de infecţii renale vor lua cu prudenţă ienupărul pe cale internă, la început doar câte un sfert din doza zilnică recomandată – dacă apare senzaţie de jenă la urinare, dureri renale, senzaţie de iritare la nivelul aparatului reno-urinar, tratamentul se întrerupe.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *