Sfaturi

Cum ar trebui să privim la TELEVIZOR pentru a nu ne strica VEDEREA

Privitul des la televizor poate afecta sănătatea oculară pe termen lung.

Privitul unui ecran irită ochii.

Problema aceasta nu o au doar persoanele care lucrează mult cu computerul, ci toţi cei care stau multă vreme în faţa televizorului.

După o vreme, privitul devine tortură, ochii parcă’’ard’’ şi parcă totul se află sub apă, spun cercetarorii japonezi.

Motivul

Corneea – partea lucioasă şi curbată de la exteriorul ochiului, care acoperă irisul – controlează 80% din puterea de refracţie a ochiului, ea fiind hrănită cu substanţe provenind din lacrimi.

Fluidul din lacrimi este distribuit pe suprafaţa corneei prin clipitul ochiului care se produce normal o dată la 3 secunde. Astfel, privirea fixă scade numărul de clipiri provocând uscăciunea ochilor.

Specialiştii japonezi au constatat că majoritatea oamenilor deschid ochii mai mult când se uită la televizor. Din cauza încordării, aceştia clipesc de doar 7 ori pe minut, normal fiind de 22 de ori.

În acest fel, suprafaţa ochiului ‘’se însetează’’, deoarece nu mai primeşte acea substanţă umezitoare – lacrimile.

Un struc simplu ajută

Aşezaţi televizoarele mai jos, astfel încât să nu fie la aceeaşi înălţime cu ochii. Să trebuiască să vă uitaţi în jos, cam ca la o carte, când citiţi. În acest fel, ochii nu rămân decât pe jumătate deschişi.

Avantajul: pentru că suprafaţa ochilor care ia contact cu aerul este mai mică, lichidul ce o păstrează umedă nu se evaporă la fel de repede.

Oboseala ochilor apare după doar două ore în faţa unui ecran

Oboseala oculară produce disconfort fizic, fiind resimţită după ce petrecem aproximativ două ore în faţa unui ecran digital – cel al televizorului, calculatorului sau smartphone-ului. Putem recunoaşte oboseala oculară în momentul în care ne simţim privirea uşor înceţoşată.

Privitul la televizor cu luminile stinse nu este indicat

În cazul privitului la televizor cu luminile stinse, ochii trebuie să se adapteze la schimbările rapide de intensitate a luminii, pe măsură ce imaginile se succedă. Aceasta poate da dureri de cap,roşeaţă şi uscăciune a ochilor.

Distanţa optimă faţă de televizor

Pentru protejarea ochilor, trebuie luate în calcul distanţa şi nivelul la care este plasat ecranul în raport cu ochii. Astfel, păstrarea normelor recomandate faţă de ecran protejează împotriva oboselii oculare.

Distanţa optimă faţă de televizor trebuie să fie de aproximativ de 3 ori lungimea diagonalei televizorului.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>