Cum acționează ALCOOLUL asupra organismului

Consumat zilnic și în exces, alcoolul poate încetini funcționarea celulelor și a organelor până când ajung să își desfășoare activitatea cu mult mai puțină eficiență.

Abuzul de alcool pe durate lungi duce la distrugerea ireversibilă a unor organe vitale.

Dependența este resimțită atât fizic, cât și psihic. Toate organele sunt afectate de excesul cronic de alcool.

Iată cum acționează alcoolul asupra organismului:

Creier

Dependența îndelungată de alcool poate duce la vătămări grave ale creierului. Alcoolul ajunge repede prin sânge în creier și influențează toate funcțiile acestuia:

  • vederea scade, câmpul vizual se îngustează
  • atenția, puterea de concentrare, logica lucrurilor sunt profund perturbate
  • potențialul de risc crește.

Rinichi

Pentru că activează rinichii, alcoolul duce la producerea unei mai mari cantități de urină și la o necesitate sporită de a urina.

Astfel, corpul pierde apă, iar metabolismul se dereglează. Nu mai este decât un pas până la oboseală, dureri de spate și în ceafă, dureri de cap și amețeli.

Ficat

10% din alcoolul băut se elimină prin rinichi, plămâni și piele. De restul este răspunzător ficatul.

Celulele lui sunt vătămate pe termen lung și ficatul acumulează grăsimi. Aceasta poate duce la un ficat grăsos, iar mai târziu, la hepatită, ciroză și cancer.

În plus, consumul regulat de alcool crește concentrația de fier din sânge, un alt factor de risc.

Inimă

În cantități rezonabile – maximum un pahar pe zi pentru femei și maximum două pahare la barbate – vinul roșu întărește sănătatea inimii.

Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool produce modificări ale cordului. Hipertensiunea se instalează pe termen lung, crescând riscul unui infarct cardiac.

Stomac

Băut în exces, alcoolul irită mucoasa stomacală, duce la sângerări, inflamații și afecțiuni ale pancreasului.

Degete

Alcoolul ajunge repede în fluxul sanguin. Drept urmare, vasele se dilată și sângele e dirijat către părțile exterioare ale corpului și în piele.

Se resimte astfel un sentiment plăcut de încălzire a întregului corp, până în degetele de la mâini și picioare, și în vârful nasului.

Însă dacă într-o astfel de stare de încălzire a corpului se stă multă vreme afară, în frig, există riscul de degerături și chiar de îngheț (într-o stare avansată de alcoolism).

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *