Cu DULCEAŢĂ din flori de PĂPĂDIE tratăm afecţiunile respiratorii, pulmonare şi reumatice

Florile gălbui ale păpădiei, atât de răspândite în întreaga ţară, pot fi transformate în dulceţuri cu proprietăţi nebănuite de vindecare.

Florile de păpădie se culeg între orele 12 – 15. Se culeg cu mâna şi se aleg doar cele intens colorate, pentru că sunt cele mai proaspete şi gustoase.

Există mai multe reţete pentru prepararea dulceţii din flori de păpădie:

Dulceaţă de păpădie

Ingrediente

1 kg. flori proaspete de păpădie; 0,5 litri apă + 300 ml. apă; 1 kg. zahăr; 5 lămâi mici

Mod de preparare

Florile de păpădie se spală în apă rece şi se aşează cu petalele în jos, pe un prosop, pentru a se elimina apa. Se curăţă de caliciul verde, în caz contrar existând riscul ca dulceaţa să devină amară.

Florile de păpădie se pun în cei 0,5 litri de apă fierbinte şi se aduc până la punctul de fierbere. Se lasă pe foc mic timp de 2 minute, se stinge focul, iar vasul se lasă acoperit timp de 20 de minute. Lichidul se strecoară, presând florile cât mai bine, iar fiertura rezultată se amestecă cu zahărul şi se fierbe din nou, pentru încă 5 minute. În continuare, se adaugă lămâile tăiate mărunt, cu tot cu coajă şi se fierbe totul timp de 5 minute, amestecând permanent în compoziţie.

Se îndepărtează de pe foc, vasul se acoperă şi se lasă astfel timp de 30 de minute, după care se adaugă cei 300 ml. (250 – 300 ml.) apă şi se fierbe încă 1 minut.

Administrare

• Adulţi: câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă

• Copiii între 3 şi 15 ani: câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă

Indicaţii terapeutice

Intern, dulceaţa de păpădie poate fi folosită pentru tratarea inflamaţiilor gâtului, bronşitelor, afecţiunilor pulmonare, răcelilor, reumatismului, tuberculozei, gutei, afecţiunilor aparatului locomotor.

Extern, ea poate fi aplicată şi sub formă de comprese, pe articulaţiile bolnave.

dulceata de papadie

Dulceata de papadie are beneficii pentru sanatate

Dulceaţă de păpădie cu zahăr brun şi cuişoare

Ingrediente

200 flori de păpădie; 1 litru de apă; 1 lămâie; 250 gr. zahăr brun; 3 cuişoare; 1 lingură cu flori de rozmarin (opţional, pentru un plus de aromă)

Mod de preparare

Florile de păpădie se spală în apă rece şi se aşează cu petalele în jos, pe un prosop, pentru a se elimina apa. Se curăţă de caliciul verde, în caz contrar existând riscul ca dulceaţa să devină amară.

Se pun la fiert în apă, se adaugă cuişoarele şi zeama de lămâie, iar când dulceaţa inceoe să fiarbă, se lasă la foc foarte mic, timp de 30 de minute, amestecând permanent cu o lingură şi eliminând spuma care se adună deasupra compoziţiei.

Preparatul se strecoară prin tifon şi se lasă deoparte; se adaugă zahărul brun şi se lasă la fiert pentru încă 40 de minute, iar pentru un plus de aromă, se pot adăuga florile de rozmarin.

Administrare

Se administrează în acelaşi mod ca şi în cazul dulceței prezentate anterior.

Sirop de păpădie cu miere

Ingrediente

1.000 de flori de păpădie; 3 litri de apă; 4 lămâi

Mod de preparare

Florile de păpădie se curăţă de petalele verzi, se spală bine şi se fierb cu apă, ȋmpreună cu lămâile tăiate mărunt, cu tot cu coajă, timp de 15 minute. După ce au fiert, se lasă la macerat timp de 24 de ore, după care se strecoară, iar florile de păpădie se aruncă.

Maceratul de păpădie se omogenizează cu mierea de albine, pe baie de aburi. Pentru ca mierea să nu atingă punctul de fierbere, se va amesteca permanent cu o lingură de lemn.

Pentru cantităţi mai mici, la 300 de flori de păpădie, se foloseşte 1 litru de apă şi 1 kg. de miere.

loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *