Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Crema de Rostopască, Remediu Excepțional Pentru Afecțiunile Pielii

Rostopasca (Chelidonium majus) este cunoscută drept una dintre cele mai eficiente plante pentru tratarea problemelor pielii. Folosită sub formă de cremă sau unguent, calitățile curative ale plantei o recomandă în tratarea negilor, tăieturilor, rănilor, pielii crăpate, ridurilor și nu numai.

În medicina populară, rostopasca a primit denumirea de ‘’negelariță’’ sau ‘’iarbă de negi’’, fiind utilizată la extirparea negilor încă din Evul Mediu.

Compoziție și acțiune

Conținutul bogat de alcaloizi, sparteină, vitamina C, ulei volatil, saponoide, flavonoizi și săruri minerale  recomandă rostopasca pentru tratarea eczemelor, acneei, dischineziei biliare, enterocolitelor, hepatitelor acute și colicilor biliare.

Principii active: chelidonina, cheleritrina, oxichelidonina, berberina, sanguinarina, sparteina, coptisina, metochelidonina, sanguinarina, dinalocriptopina, protopina, hemochelidonina, cheleritrina.

Dacă pe plan intern, preparatele pe bază de rostopască prezintă efecte vasodilatatoare, antispastice, analgezice și de stimulare a secrețiilor digestive, preparatele pentru uz extern, ca unguentul sau crema de rostopască, prezintă acțiune antiseptică, antibacteriană, regenerantă, cicatrizantă și antitumorală.

Excelent cicatrizant și antiinfecțios, rostopasca este folosită în mod frecvent în prepararea cremelor și unguentelor, pentru tratarea bacteriilor, fungilor, protozoarelor sau virușilor.

Cum se prepară crema de rostopască

Crema de rostopască poate fi utilizată în afecțiunile pielii, începând de la răni ușoare, până la afecțiuni mai grave, precum dermatite sau psoriazis.

Ingrediente

80 -100 gr. rostopască proaspătă tăiată mărunt, 50 gr. ulei de măsline, 100 gr. ulei de cocos, 15-20 gr. ceară de albine

Mod de preparare

Într-un recipient emailat sau de yena se adaugă uleiul de cocos și de măsline, ceara de albine și planta tocată cât mai mărunt. Se pune pe foc mic și se amestecă în mod continuu, cu o lingură de lemn, timp de 15 minute.

crema de rostopasca
Crema de Rostopasca

Se îndepărtează vasul de pe foc și se lasă la răcit, până a doua zi, când se va încălzi din nou conținutul și se va strecura printr-un tifon. Cât încă este călduț, se depozitează în recipiente mate sau închise la culoare, păstrându-se la rece.

Termenul de valabilitate al cremei de rostopască preparată în casă nu depășește 2-3 luni.

Mod de administrare

Crema de rostopască se va aplica local, de 2-3 ori pe zi, la nivelul zonelor afectate.

Precauții

Înainte de a folosi crema de rostopască, este recomandată testarea produsului pe o porțiune mică a pielii. În cazul în care nu se produc reacții alergice, crema poate fi folosită cu încredere.

Este contraindicată persoanelor care prezintă alergie la unul sau mai multe din ingredientele prezentate mai sus.

Ce tratează crema de rostopască

Cu crema de rostopască preparată în casă se pot trata afecțiuni externe, precum negi, furuncule, tăieturi, răni infectate, eczeme, psoriazis, pete de bătrânețe, herpes, impetigo, tuberculoză pielii, lupus, scabie, cearcăne, piele crăpată sau verugi.

Alifie de rostopască pentru eczeme

Cu alifia de rostopască preparată în casă pot fi vindecate eczemele.

Se poate obține din 30 gr. pulbere de rostopască, 15 gr. vaselină și 10 ml. ulei de măsline. După ce ingredientele s-au omogenizat bine, se obține un unguent, care va fi aplicat pe răni, pansând locul afectat.

Pansamentul se va ține 2-3 zile, după care se va reînnoi, procedura repetându-se până la vindecarea eczemei.

 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *