Rețete naturiste

Cremă de MAZĂRE cu NĂUT: pentru mic – dejun sau prânz sănătos şi echilibrat

Crema de mazăre cu năut este o reţetă ideală pentru un mic – dejun sau aperitiv festiv, gustoasă, sănătoasă  şi cu un efect vizual plăcut.

Mai mult decât atât, se poate prepara şi pentru un prânz sănătos şi echilibrat.

Crema de mazăre cu năut este uşor de preparat şi are un aspect apetisant.

Cremă de mazăre cu năut

Ingrediente

  • 200 g năut fiert
  • 250 g mazăre verde (proaspătă sau congelată)
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă tahini (pastă făcută din seminţe de susan măcinate)
  • 1 linguriţă sare
  • aproximativ 3 linguri cu suc de lămâie (după gust)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 fir de mentă proaspătă (sau puţină mentă uscată)

Crema de mazare si naut, un aperitiv sanatos

Tahini de casă:

  • 175 g seminţe de susan
  • 25 ml. de ulei vegetal (recomandat: de măsline, de susan)

Seminţele de susan se prăjesc într-o tigaie, doar atât cât să devină lucioase şi casante (mai exact, trebuie doar încinse). Se pun apoi într-un vas îngust şi înalt, se toarnă peste ele uleiul şi se transformă în pastă cu ajutorul blenderului de mână. De regulă, sunt necesare trei reprize a câte 30 de secunde de acţiune cu blenderul pentru a obţine o pastă la fel de fină ca cea din comerţ.

Mod de preparare

Năutul se lasă la înmuiat timp de 10-12 ore, după care se aruncă apa în care a stat şi se pune la fiert pentru 2-3 ore, până devine moale. Nu se adaugă sare şi apă rece în timp ce fierbe.

Se fierbe mazărea în apă clocotită pentru aproximativ 15 minute, după care se scurge prin sită şi se adaugă într-un vas cu apă cât mai rece (se pot adăuga şi cuburi de gheaţă în apă), pentru fixarea culorii.

Într-un bol adânc se adaugă năutul fiert şi mazărea. Se adaugă, în continuare, tahini, sucul de lămâie, usturoiul, sarea şi menta. Cu mixerul vertical (în lipsa lui, se poate folosi un blender/robot de bucătărie) se transformă ingredientele într-o pastă fină şi moale.

Dacă crema are o consistență mai densă, se poate adăuga puţină apă fiartă sau din apa în care au fiert năutul sau mazărea.

Se lasă la frigider pentru câteva ore şi se savurează cu lipii, pâine de casă, legume crude, crackers, etc.

Share