Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Conservă specială de toamnă: PELTEA picantă de GUTUI

Pelteaua de gutui sau jeleul natural din gutui este o rețetă simplă și veche, și totodată, un desert de toamnă.

De obicei, pelteaua se face din cotoare și coji, din ceea ce rămâne de la prepararea dulcețurilor și a marmeladelor.

Următoarea  rețetă de peltea de gutui este una specială, o conservă cu gust de toamnă, care se potrivește perfect lângă brânzeturi ‘’iuți’’.

Peltea picantă de gutui

Ingrediente (pentru 400 g)

  • 800 g gutui bine coapte, parfumate
  • 400 g unt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 150 ml. vin alb (sau 125 ml. suc de mere și 25 ml. suc de lămâie)
  • 2 boabe de piper roșu
  • 1 ardei iute mic

Cum se procedează

– Se freacă bine gutuile cu un prosop, pentru îndepărtarea stratului de puf, se taie întâi în patru, se curăță de coajă și de semințe și se taie apoi în bucăți potrivite.

– Se topește untul într-o cratiță, se adaugă zahărul vanilat și se lasă să se caramelizeze ușor. Se adaugă apoi  gutuile, 150 ml. apă, vinul alb și boabele de piper roșu. Se lasă sa fiarbă încet, la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute.

– După această perioadă de timp se adaugă și ardeiul iute curățat de semințe și tăiat în două și se fierbe și el, aproximativ 15 minute, după care se îndepărtează împreună cu boabele de piper.

– În continuare, se zdrobesc bine gutuile în zeamă și se lasă să fiarbă, amestecând întruna, până când compoziția se îngroașă.

– Se toarnă piureul în borcane, se închid cu capace și se lasă să se răcească. Se păstrează la loc rece și întunecos, circa 6 luni.

Mod de servire

Pelteaua picantă de gutui este delicioasă lângă Camembert, brânză de capră, carne de pasăre sau iepure.

• Gutuile conțin, în cantități mari, vitaminele C, A, B1, B2, B6, B9 și B17. Conțin potasiu și magneziu (pentru inimă și tensiunea arterială), fier (cu efect în anemie), cupru (reglator hormonal) și seleniu (util în profilaxia cancerului).

• Gutuile mai conțin și fibre alimentare cu efect puternic detoxifiant, taninuri care inactivează bacteriile dăunătoare, substanțe aromatice cu efect reglator al apetitului, substanțe care previn mutațiile celulelor normale și dezvoltarea celor canceroase.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *