Alimentație, Medicină naturistă

CONOPIDA ne poate feri de CANCER, inclusiv de cel ‘’moştenit’’ pe cale ereditară

Conopida (Brassica oleracea), alături de varza albă, de varza roșie și de broccoli, face parte din așa-numită familie a cruciferelor.

Consumate constant și pe termen lung, aceste crucifere sunt un adevărat fenomen în lupta cu boala canceroasă.

Potrivit studiilor statistice, de laborator, studiilor clinice, persoanele care mănâncă frecvent crucifere au șanse chiar foarte mari să fie ferite de boala canceroasă.

Conopida are efect citostatic

Conopida este un adevărat depozit de vitamine, enzime, minerale și alte substanțe cu efect antioxidant, citostatic sau stimulent al sistemului imunitar.

Prin consumul constant de conopidă poate fi prevenit cancerul de sân, de colon, ovarian, de prostată, pulmonar.

Cancerul vezicii urinare

Potrivit cercetărilor medicilor de la Universitatea din Texas, care au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, în paralel cu cazurile a 708 persoane sănătoase, din aceeași grupă de vârstă și de aceeași rasă, consumul de conopidă reduce puternic incidența bolii canceroase.

Specialiștii au constatat că, la persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână conopidă fiartă sau crudă (dar și alte legume înrudite), incidența cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.

Cancer de colon și de rect

Conform unui studiu-gigant făcut în Olanda, la persoanele care consumă zilnic vegetale crude se înregistrează cu 25% mai puține cazuri de cancer cu această localizare.

La vegetarienii care consumă cu predilecție legume din familia cruciferelor – conopidă, varză și broccoli-incidența cancerului de colon și de rect este cu 49% mai redusă (fiind de două ori mai protejați de această afecțiune).

Conopida, un fenomen in lupta cu boala canceroasa

Cancer la sân

Indol-3-carbinolul descoperit în compoziția conopidei  are efecte extraordinar de puternice contra cancerului la sân.

Potrivit cercetătorilor, acest principiu activ reglează secreția hormonilor feminini în organism și împiedică astfel dezechilibrele în lanț, care duc la formarea tumorilor mamare.

De asemenea, sulforafanul conținut de conopidă încetinește sau chiar stopează proliferarea celulelor maligne în cazul tumorilor mamare deja formate.

În acest caz, se recomandă consumul de conopidă fiartă sau crudă, măcar de cinci ori pe săptămână. La nevoie, conopida poate fi înlocuită și cu varză sau broccoli, care au efecte terapeutice similare.

Cancer de prostată

Un studiu făcut în Asia de sud-est, unde rata acestei afecțiuni este de 6 ori mai scăzută decât în Europa sau America, a arătat că bărbații care consumă frecvent conopidă fiartă și condimentată apoi cu turmeric (mâncare tradițională în India) sunt aproape imuni la cancerul de prostată.

În plus, la animalele de experiență cărora le-au fost administrate principii active cu efect antioxidant din conopidă și din turmeric (Curcuma longa) s-a constatat încetinirea ritmului creșterii sau chiar stoparea proliferării formațiunilor tumorale la nivelul prostatei.

Conopida reduce și riscul de a dezvolta un cancer ‘’mostenit’’ pe cale ereditară

Cercetătorii Ernest Mario și Ah-Ng Tony Kong, împreună cu colaboratorii lor de la Universitatea de Stat din New Jersey,  au selectat animale de experiență care aveau predispoziție genetică spre polipi intestinali și spre cancer de colon.

Animalele au fost împărțite în două loturi, primul fiind hrănit normal, iar cel de-al doilea fiind tratat cu principii active antioxidante extrase din conopidă (sulforafani).

Indivizii din lotul hrănit normal au avut o rată a tumorilor și a mortalității prin cancer de colon extrem de ridicată.

Pe de altă parte, cei care au beneficiat de aportul de substanțe din conopidă au avut o incidență mult mai mică a tumorilor intestinale, formațiunile tumorale crescând mai lent și, în unele cazuri, intrând chiar în remisie spontană.

Salată de conopidă crudă

Conopida crudă se taie mărunt și se amestecă cu morcov, țelină și pătrunjel (rădăcină și frunze) date pe răzătoare. Se toarnă puțin suc de lămâie și ulei de măsline presat la rece. Se condimentează cu cimbru, chimen și puțin piper proaspăt măcinat.

  • Se consumă câte 300 g salată de conopidă crudă (sau fiartă rapid, maximum 15 minute), cel puțin 3-5 zile pe săptămână.

 

loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>