Saschiul (Vinca minor) este considerat unul dintre cele mai puternice medicamente din farmacia naturii, compuşii organici ai plantei contribuind semnificativ la reducerea hipertensiunii arteriale, la oxigenarea creierului şi menţinerea sănătăţii vaselor de sânge.
Încă din anul 1954, proprietăţile plantei au intrat în atenţia oamenilor de ştiinţă, experimentele demonstrând că frunzele, tulpina şi florile saschiului sunt adevărate farmacii naturale.
Principiile active ale saschiului
Principiile active ale plantei, sunt, în cea mai mare parte, alcaloizii. În compoziția chimică a saschiului au fost descoperiţi aproximativ 40 de alcaloizi cu nucleu indolic (vincamina, izovincamina, vincina, vincamicina, vincinina), care îi asigură proprietăţi hipotensive, vasodilatatoare, antisclerotice cerebrale, spasmolitice, hemostatice şi cicatrizante.
Se constată, în mod deosebit, efectele remarcabile în reducerea tensiunii arteriale şi în reglarea tulburărilor vasculare cerebrale, ce asigură oxigenarea normală a creierului şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine la nivel cerebral, prevenind scleroza cerebrală.
Diminuând ritmul cardiac, saschiul intervine în tahicardia neuro – vegetativă, ca de altfel, în dilatarea arterelor cerebrale, pentru stimularea contracţiilor inimii şi prevenirea aterosclerozei şi a congestiei.
Cum obţinem pulberea de saschiu
Pulberea de sachiu poate fi găsită în magazinele naturiste, însă poate fi obţinută prin culegerea plantei (de 3 ori pe an – în luna aprilie are cea mai mare concentraţie de principii active).
Se pune într-un loc umbros şi se lasă la uscat, într-un strat subţire (întreaga plantă). O variantă mai rapidă pentru uscarea plantei constă în introducerea ei în cuptorul fixat la 60 de grade Celsius şi lăsat cu uşa deschisă, pentru aerisire.
După uscare, se macină mărunt, după care se depozitează în sticle sau în recipiente din sticlă, de culoare închisă.
Tinctură de sachiu contra hipertensiunii arteriale
Ingrediente
20 gr. sachiu uscat şi măcinat groscior
100 ml. alcool alimentar de 70 de grade
Mod de preparare
Într-un borcan cu filet se pune saschiul, peste care se toarnă alcolul. Se închide ermetic, iar preparatul se lasă la macerat timp de 10 île, perioadă în care se se va agita de 3 – 4 ori pe zi.
După această perioadă, se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, pentru încă 6 zile. La final, preparatul se filtrează din nou, urmând ca tinctura rezultată să se depoziteze în sticluţe de culoare închisă.
Mod de administrare
Se administrează 20 – 30 de picături de tinctură de saschiu, dizolvate în apă, de 2 – 3 ori pe zi, înaintea fiecărei mese (principale).
Tratamentul se urmează pe o perioadă de 2 sau 3 săptămâni, iar la nevoie, se poate relua.
Efecte terapeutice
Tinctura de saschiu este recomandată în hipertensiune arterială, întrucât este coronarodilatatoare, îmbunătăţeşte oxigenarea muşchiului cardiac, creşte circulaţia cerebrală, stimulează metabolismul neuronal şi se prezintă cu acţiune hipoglicemiantă.
Precauţii şi contraindicaţii
În tratamentele cu sachiu, se vor respecta dozele recomandate. În caz contrar, sachiul, consumat în cantităţi mari, poate încuraja apariţia stărilor de vomă, leziuni la nivelul nervilor, rinichilor şi a ficatului.
Consumat excesiv, remediul poate duce la scăderea tensiunii arteriale sub medie. Important de menţionat este şi faptul că planta este contraindicată femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de boli de inimă şi tumori cerebrale.