Plante naturiste, Tratamente naturiste

COADA – ŞORICELULUI tratează problemele digestive, de metabolism şi hormonale

Găsim coada-şoricelului (Achillea millefolium) pe pajişti, prin fâneţe, pe marginile râurilor şi ale pâraielor, pe lângă drumurile de ţară şi în locurile virane.

Pentru a beneficia de proprietăţile sale terapeutice, este bine să culegem planta pe vreme uscată, de preferinţă în miezul zilei, când are concentraţia maximă de uleiuri volatile.

Recoltare şi uscare

Cu o foarfecă de grădină sau cu un cuţitaş, tăiaţi tulpina înflorită, fără a smulge planta din rădăcină. De regulă, se culege inflorescenţa cu o tulpină cât mai scurtă, deoarece are efecte mai puternice.

După culegere, întindeţi plantă la uscat în strat de maximum 8 cm. grosime, într-un loc lipsit de umiditate, umbrit şi bine ventilat. O puteţi usca foarte bine şi în bucheţele, care, de asemenea, se atârnă într-un loc umbrit.

Coada-şoricelului uscată se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeţi de pânză, în locuri întunecate şi lipsite de umezeală.

Pulberea de coada-şoricelului: preparare, depozitare

Părţile aeriene uscate se macină cu râşnița electrică. Pulberea astfel obţinută se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni, deoarece substanţele volatile se evaporă rapid.

Se administrează pe stomacul gol, pentru:

Colecistită

Uleiul volatil din florile de coada-şoricelului are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra vezicii biliare.

  • Se ia câte 1 linguriţă de pulbere pe stomacul gol, de 4 ori pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu 10 zile de pauză.

Coada-soricelului, un leac gratuit din natura

Sensibilitate la infecţii

Achileina modifică rezistenţa membranei celulare, care va deveni mai puţin permeabilă pentru viruşi şi bacterii, care astfel nu pot ataca organismul.

  • Se administrează de 4 ori pe zi câte 1 linguriţă rasă, pe stomacul gol, în cure de 2-3 săptămâni, cu pauză de 10 zile.

Acnee

Planta tratează cu succes acneea declanşată de probleme digestive şi de metabolism, de alimentaţia modernă, de sensibilitatea la infecţii cutanate, precum şi de problemele hormonale.

  • Se administrează câte 1 linguriţă de pulbere pe stomacul gol, de 4 ori pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu 10 zile de pauză.

Reglarea activităţii hormonale şi tratarea hemoragiilor

Pulberea se foloseşte contra dezechilibrelor hormonale la femei. Apigenina şi luteolina ȋmbunătățesc răspunsul organismului la acţiunea hormonilor care declanşează ciclul menstrual şi care determină amplificarea caracterelor feminine.

  • Se iau câte 3 linguriţe pe zi, în cure de 4 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză.

Precauţii şi contraindicaţii

Coada-şoricelului este contraindicată în sarcină, alăptare, persoanelor cu sensibilitate alergică la plantele din familia Asteraceae, în timpul tratamentelor cu sedative, antihipertensive, anticoagulante.

loading...
Loading...