Plante naturiste, Tratamente naturiste

COADA – CALULUI ne ajută să luptăm cu bolile iernii

Coada – calului (Equisetum arvense, E. maxima) este o iarbă de leac cu puteri de excepţie, cu ajutorul căreia putem lupta împotriva bolilor specifice iernii.

Studiile au arătat că anumite substanţe secretate de coada-calului protejează aparatul respirator împotriva infecţiilor şi refac ţesuturile distruse în cazul bronşitei, pneumoniei sau tuberculozei.

Foarte bogată în minerale, planta consolidează oasele şi dinţii, protejând totodată inima şi vasele de sânge – greu încercate din cauza alimentaţiei sărace din sezonul rece.

Mai mult, tulpinile de coada-calului sunt un excelent stimulent şi dezinfectant pentru aparatul urinar, fiind extrem de utile în sezonul rece.

Iată câteva tratamente interne cu coada-calului prin care putem beneficia din plin în timpul iernii:

Bronşite, pneumonie, tuberculoză pulmonară

Se ia câte 1 linguriţă de pulbere de coada-calului, pe stomacul gol, de 3 ori pe zi.

Fracturi

Pentru consolidarea oaselor şi vindecarea rapidă a fracturilor, se iau 4 linguriţe de pulbere, pe stomacul gol, cu 5-10 minute înainte de masă, în cure de maximum 3 luni, urmate obligatoriu de 30-45 de zile de pauză.

Arterioscleroză (prevenire şi tratare)

Tratamentul este foarte eficient şi în hipertensiune, precum şi în bolile de inimă (accentuate în sezonul rece).

Se administrează 2-3 linguriţe de pulbere de coada-calului pe zi, în cure de 2-3 luni, cu pauze de 30-45 de zile.

Coada-calului, leac pe timpul iernii

Infecţii renale şi urinare (cistită, nefrită)

Se administrează un litru şi jumătate de infuzie de coada-calului, zilnic. O cură durează minimum 14 zile.

Detoxifiere

Se amestecă, în părţi egale, tinctură de coada-calului, tinctură din fructe de soc şi tinctură din iarbă de trei-fraţi-pătaţi. Din acest amestec se administrează câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, timp de 1 lună.

⇒ Pentru efecte diuretice sporite, se poate folosi maceratul la rece din coada-calului: 6 linguri de plantă se pun într-un litru de apă rece, timp de 10 ore; se strecoară şi se  beau 2-3 căni pe zi, timp de 10 zile.

Păr

Pentru întărirea rădăcinii părului, prevenirea subţierii şi a despicării firelor (afecţiuni frecvent întâlnite în perioada iernii), se iau 3-6 linguriţe rase de coada-calului, în cure de 1-2 luni.

Celulită şi vergeturi

Alimentaţia săracă în vitamine şi minerale din timpul iernii este un factor declanşator şi agravant al celulitei.

Se va face o cură de 1 lună cu macerat la rece, din care se vor bea câte 1-2 căni pe zi.

Precauţii, contraindicaţii

Coada-calului nu va fi administrată concomitent cu suplimentele care conţin vitamina B1. Copiii nu vor urma cure mai lungi de 2 săptămâni (cu 2 săptămâni de pauză). Curele cu coada-calului nu vor depăşi durata de 3 luni, urmate de 30-45 de zile de pauză.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>