Băuturile carbogazoase şi sucurile din comerţ pot fi înlocuite cu băuturi sănătoase şi naturale, care aduc beneficii sănătăţii.
Printre acestea se numără şi băuturile de sezon, considerate elixire de vindecare.
Cireşată
Cireşata, o băutură de sezon, previne dezvoltarea depresiei şi a tulburărilor sistemului nervos, consolidează sistemul imunitar şi circulaţia sanguină, combate afecţiunile pulmonare şi cele cardiovasculare.
Ingrediente
1 kilogram de miere
1,5 litri de suc proaspăt de cireşe
2,5 litri de apă
100 de grame de drojdie
5 grame de scorţişoară şi cuişoare
Mod de preparare
Se pune apa într-un vas emailat şi se lasă să fiarbă timp de 15 – 20 de minute. Se îndepărtează de pe foc, se adaugă mierea şi se lasă să se răcească treptat.
Se toarnă totul într-un borcan, se amestecă cu sucul de cireşe, condimentele şi drojdia, şi se lasă la fermentat într-un loc călduros, timp de 3 zile. După această perioadă, recipientul se închide ermetic şi se păstrează într-un loc răcoros, timp de 2 săptămâni.
Fiind o băutură uşor alcoolizată, este indicat consumul de maximum 2 pahare pe zi.
Socată
Socata, una dintre cele mai eficiente băuturi depurative, favorizează eliminarea toxinelor din ţesuturi şi revigorează întregul organism. Acţionează împotriva răcelilor, a bronşitei şi a bolilor de rinichi, combate obezitatea, insuficienţa cardiacă şi tulburările respiratorii. Are efecte purificatoare foarte puternice, combate astenia, surmenajul nervos, depresia apărută pe fondul stresului şi al refulării emoţiilor.
Socată pentru sistem imunitar, depresii, afecţiuni respiratorii, boli renale şi urinare
Într-un litru de apă se pun 15 – 20 de inflorescenţe de soc, după care se adaugă 3 – 4 linguri de miere şi o jumătate de linguriţă de drojdie. Borcanul se acoperă, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 5 – 7 zile (nu mai mult), apoi se filtrează. Se consumă 2 – 3 pahare pe zi, înainte de masă, în cură de 2 săptămâni.
Socată contra obezităţii
În 5 litri de apă se pun la macerat 10 flori de soc, 500 mg. de miere, 50 gr. stafide, 10 boabe de orez şi 5 lămâi spălate şi tăiete felii. După 5 zile, sucul se strecoară şi se păstrează la frigider, cel puţin 3 zile înainte de a fi consumat. Se administrează câte 500 ml. pe zi, în cură de 15 zile.
Socată pentru copiii anemici şi pentru convalescenți
În 5 litri de apă se adaugă 6 flori de soc, 6 linguri cu petale de trandafiri pentru dulceață, 100 gr. stafide, 5 lămâi tăiate felii şi 10 cuişoare. Se lasă la macerat timp de 4 – 5 zile şi se strecoară. Se consumă câte 300 – 400 ml. de socată, zilnic, în cură de 18 zile.
Trandafirată
Trandafirata este o băutură asemănătoare socatei, preparată, însă, cu petale de trandafir uscate sau proaspete. Are proprietăţi antiinfecţioase neaşteptat de puternice, iar pigmenţii din petale au efect imuno - stimulent.
În 2 litri de apă se adaugă sucul proaspăt stors de la 1 – 2 lămâi, o mână de petale de trandafir pentru dulceaţă şi 4 linguri de miere. Se amestecă bine, borcanul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 2 – 4 zile, după care se strecoară, iar licoarea se păstrează în sticle închise, la rece. Se consumă câte 500 ml. – 1 litru, zilnic.
Ce bune ,astea erau bauturile noastre racoritoare in vremea copilariei noastre ,nu coca-cola si alte scarbaciuni .
Am cules astăzi soc….o sa îți păstrez 🙂