Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cinci beneficii ale curei cu PULBERE DE MUŞEŢEL

Muşeţelul (Matricaria chamomilla) este planta medicinală cu acţiune imunostimulatoare, antispastică, antiinflamatorie, carminativă, antialergică şi epitelizantă, preţuită din cele mai vechi timpuri pentru multiplele sale întrebuinţări.

În scop terapeutic, florile de muşeţel pot fi folosite atât în stare proaspătă, cât şi uscate, compuşii activi menţinându-şi calităţile timp de 1 an.

Florile de muşeţel – recoltare

Florile de muşeţel se recoltează atunci când acesta are petalele îndreptate în jos, iar centrul florii este un galben auriu.

Se culege în zilele însorite, după – amiaza, cu degetele sau cu ajutorul unui pieptene. Se usucă la o temperatură de 20 – 30 de grade Celsius, pe un strat de maximum 5 cm. grosime. În timpul uscării, florile de muşeţel nu se întorc.

Uscarea acestora este completă atunci când florile sunt foarte aspre şi plesnesc între degete. Se păstrează în pungi de hârtie sau în cutii de carton, într-un loc uscat.

Dacă, însă, nu există posibilitatea recoltării, florile de muşeţel pot fi procurate de la farmaciile naturiste, plafaruri sau din pieţe.

Cura cu pulbere de muşeţel

Pulberea se obţine prin măcinarea florilor de muşeţel uscate, cu râşniţa de cafea. Se cerne, apoi, prin sita fină, şi se depozitează într-un borcan cu capac. Poate fi păstrată pe o perioadă de maximum 5 zile, deoarece îşi pierde proprietăţile.

Se administrează câte 1 linguriţă de pulbere, sub limbă, se ţine timp de 10 minute, după care se înghite cu puţină apă. Se ia această cantitate de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese, timp de o lună.

Alungă depresia

Muşeţelul are un efect relaxant asupra minţii, fiind un remediu foarte eficient în cazul insomniei, deoarece oferă un somn odihnitor şi foarte relaxant.

Cunoscută pentru efectele sale blânde asupra organismului, planta este foarte eficientă împotriva insomniei sau a stărilor nervoase, fiind indicată persoanelor cu o stare emoţională instabilă. Cura cu pulbere de muşeţel revigorează, ajutând în perioadele de stres şi în cele cu încărcătură emoţională mai intensă.

Tratează afecţiunile digestive

Muşeţelul este un remediu sau leac vechi în ceea ce priveşte tratarea afecţiunilor digestive.

Digestia leneşă, balonarea şi flatulenţa pot fi ameliorate, datorită lactonelor sesquiterpenice din compoziţia plantei, care stimulează sucurile gastrice. De asemenea, nu trubuie uitate flavonoidele şi cumarinele – substanţe cu acţiune antispastică şi antiinflamatorie.

flori de musetel
Florile de musetel, bogate in antioxidanti

Ameliorează colitele cronice

Colitele, enterocolitele şi gastritele pot fi tratate cu muşeţel. Planta s-a dovedit a fi cu adevărat miraculoasă în tot ce înseamnă inflamaţie a muscoasei stomacului şi intestinelor.

Tratează gastritele alergice şi ulcerele, deoarece normalizează secreţia acidului clorhidric în stomac.

Combate stările gripale

Răcelile, stările gripale, inflamaţii ale laringelui şi alte alte afecţiuni ORL pot fi tratate cu muşeţel.

Substanţele cu efect antibacterian şi detoxifiant  întăresc sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte mai uşor cu răcelile de sezon.

Alină durerile reumatismului

Muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare puternice, abundenţa de antioxidanţi din compoziţia sa ajutând la reducerea inflamaţiei.

Astfel, planta este un aliat foarte bun în lupta împotriva durerilor legate de reumatism şi artrită.

Contraindicaţii

Muşeţelul este contraindicat femeilor însărcinate (poate provoca contracţii uterine), în perioada lactației, persoanelor astmatice sau celor cu diferite alergii (se consumă la sfatul specialistului).

Cura cu muşeţel este contraindicată în timpul administrării anticoagulantelor, precum şi în tratamentul în care se iau medicamente recomandate persoanelor hipertensive.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *