Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

CIMBRUL – un ANTIBACTERIAN natural puternic

Cimbrul merită un loc mult mai important în casele noastre decât cel din dulapul cu mirodenii. Această plantă are o valoare medicinală extraordinară.

Originar din zonele mediteraneene, cimbrul are o istorie lungă de utilizare în scop terapeutic. Ceaiul de cimbru este un remediu bine-cunoscut pentru tusedureri în gât, bronșită, dureri de stomacgaze intestinale, diaree și artrită reumatoidă.

CIMBRU – PROPRIETĂȚI

Beneficiile sale se datorează în mare parte conținutului de timol (10-64%) – un compus folosit în industria farmaceutică, alimentară și cosmetică.

Timolul este înzestrat cu numeroase proprietăți terapeutice:

– antioxidante
– antimicrobiene
– anticancerigene
– antiinflamatoare
– antispasmodice
– imunomodulatoare

Este studiat pentru efectele sale benefice în afecțiunile respiratoriinervoase și cardiovasculare.

ANTIBACTERIAN PUTERNIC

Un studiu apărut în anul 2012 în Jurnalul Microbial Drug Resistance a arătat că uleiul esențial de cimbru are o activitate puternică împotriva tulpinilor de bacterii rezistente la multiple medicamente, precum Stafilococ, Enterococus, Escherichia și Pseudomonas.

Aceste bacterii au fost izolate de la pacienți cu infecții ale cavității orale și abdominale, ale tractului respirator și genitourinar, ale pielii sau contactate din mediul spitalicesc.

Un studiu apărut în Journal of Applied Bacteriology a arătat că extractul apos de cimbru are o activitate inhibitoare puternică împotriva Helicobacter pylori.

Pe lângă timol, cimbrul mai conține și alți compuși importanți din punct de vedere farmacologic, precum luteolină și acid rozmarinic. Aceștia au proprietăți antiinflamatoare, fiind utili în astmacneea inflamatoare și artrita reumatoidă.

Acidul rozmarinic, luteolina și acidul ursolic au demonstrat activitate anticancerigenă. Cimbrul sălbatic induce apoptoza (moartea programată) în celulele cancerului de sân. Luteolina neutralizeză un compus cancerigen (Trp-P-2) care se formează în timpul gătirii cărnurilor.

Nu în mod întâmplător persoanele din zonele mediteraneene care urmează o dietă cu specific mediteranean, bogată în ierburi aromatice (cimbru, rozmarin, busuioc) au rate mai mici de boli cardiovasculare. Studiile au arătat că cimbrul reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică.

CIMBRUL ÎN ALIMENTAȚIE

O masă bogată în alimente cardioprotectoare poate fi o salată cu roșii, nuci, cimbru, rozmarin, oreganoulei de măsline sau ulei de nuci și suc de lămâie sau oțet de mere natural.

Pentru a spori efectele anticancerigene, adăugați ceapămorcovi și broccoli. Cimbrul poate fi asociat de asemenea cu fasole verdeciupercimerișoare și fructe citrice.

Atenție, uleiul esențial de cimbru (ca și alte uleiuri esențiale) nu trebuie consumate intern, decât dacă pe prospectul produsului apare mențiunea „pentru uz intern”.

Surse bibliografice:

1. Salehi B1, Mishra AP, Shukla I, Sharifi-Rad M, Contreras MDM, Segura-Carretero A, Fathi H, Nasrabadi NN, Kobarfard F, Sharifi-Rad J. „Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses”, articol publicat în Jurnalul Phytotherapy Research. 2018 Sep;32(9):1688-1706. doi: 10.1002/ptr.6109, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785774
2. Articol tradus din: Heal with Food, „5 Health Benefits of Thyme (Healing Herbs in the Thymus Genus)”: https://www.healwithfood.org/health-benefits/thyme-healing-herb.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *